Απλούστερη η αδειοδότηση για επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων

Απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων προανήγγειλε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το σχετικό καθεστώς ειδικά για τον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα έχει αλλάξει μέχρι τον Ιιούνιο του 2016, δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες από σήμερα.

Όπως ανέφερε η κα Τζάκρη, μέχρι το 2018 θα έχει απλοποιηθεί η αδειοδότηση για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

«Το 2018 δεν είναι μακροπρόθεσμος αλλά ρεαλιστικός σχεδιασμός. Μέχρι τότε που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα γίνονται βήμα – βήμα, σταδιακά, οι αναγκαίες απλοποιήσεις ανά κλάδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά τους τρείς πρώτους που προαναφέρθηκαν, θα ακολουθήσει ο «δύσκολος» για το ζήτημα της αδειοδότησης, τομέας των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Κατά την κα Τζάκρη, η απλοποίηση σε αυτόν τον κλάδο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. «Στο ενδιάμεσο, μέσα στο 2016, θα οριστικοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα για την απλοποίηση όλων των κλάδων, ώστε το 2018 να ολοκληρωθεί το έργο», τόνισε.

«Η μάχη μας είναι ένας καθημερινός αγώνας με τη γραφειοκρατία που έχτισε επί δεκαετίες η αδιαφάνεια και η αμέλεια του πολιτικού συστήματος. Εμείς αλλάζουμε τους όρους του παιχνιδιού. Όλοι θα υπόκεινται στους ίδιους σαφείς και εύκολα αντιληπτούς κανόνες. Το να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες για επιτυχία στην επιχειρηματική προσπάθεια είναι μορφή κοινωνικής δικαιοσύνης, ειδικά σε μία χώρα που το 99,5% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες. Το να μπορούν να δημιουργούν νέο πλούτο και σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υγιείς επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται από αδιαφανείς σχέσεις στο επίπεδο της πολιτικής ή της διοίκησης, είναι μια βαθιά προοδευτική επιλογή. Αυτήν την επιλογή κάνουμε και υλοποιούμε με την απλοποίηση της αδειοδότησης» ανέφερε η κα Τζάκρη.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εθνική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της εθνικής παραγωγής με προοπτική, αλλά κυρίως της εθνικής πλέον, αντίστασης, απέναντι σε παράλογες πολιτικές λιτότητας».