Απούλητη η μισή παραγωγή ρυζιού στις Σέρρες

Στις αποθήκες εξακολουθεί να παραμένει τουλάχιστον η μισή παραγωγή ρυζιού στις Σέρρες, επισημαίνει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή.

Απούλητη η μισή παραγωγή ρυζιού στις Σέρρες

Σύμφωνα με την κα Σταμπουλή, το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη νέα παράταση στην προθεσμία παράδοσης του προϊόντος με συνδεδεμένη ενίσχυσης καθώς και τη λήψη μέτρων για μονιμότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

«Μετά την κοινοβουλευτική αναφορά με αριθμό 928/ 21-1-2016, η οποία έθετε το ζήτημα της πιεστικής προθεσμίας πώλησης του ρυζιού από τους παραγωγούς, όπως  προέβλεπε η Υπουργική  Απόφαση με αριθμό ΦΕΚ 924/Β/21.5.2015 ,  ώστε να υποβληθούν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης, παρατάθηκε η εν λόγω προθεσμία με την απόφαση (31542/03-02-2016) του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 28/3.

Εν τούτοις  λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες του προϊόντος. Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την περιφερειακή ενότητα Σερρών παραμένει αδιάθετο περίπου  το 50% του παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή  19.000 τόνοι.

Επειδή υπό την πίεση εκπνοής της προθεσμίας μειώνεται η πιθανότητα να πετύχουν οι παραγωγοί ικανοποιητικές τιμές, τουλάχιστον συγκρίσιμες με τις περσινές (40λ-45λ).

Επειδή παραμένει ασαφής η αναγκαιότητα της τόσο ασφυκτικής προθεσμίας παράδοσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Εξετάζει ως προσωρινή εναλλακτική λύση την παράταση της προθεσμίας παράδοσης του προϊόντος (υποβολή τιμολογίων) τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου;
  • Εξετάζει άλλα μέτρα για την μονιμότερη αντιμετώπιση του θέματος;»