Βουβόκυκνος από την Ουκρανία στο Δέλτα του Έβρου

Βουβόκυκνος από την Ουκρανία στο Δέλτα του Έβρου

Στις 4 Ιανουαρίου 2016, με την έλευση του νέου έτους, εμφανίστηκε στο Δέλτα του Έβρου ένας δακτυλιωμένος Βουβόκυκνος. Ο Βουβόκυκνος παρατηρήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, στην λιμνοθάλασσα Παλούκια (η οποία λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ήταν παγωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της). 

Το συγκεκριμένο πουλί (το οποίο είναι ένα ενήλικο θηλυκό) δακτυλιώθηκε και τού τοποθετήθηκε κολάρο (με την ένδειξη ΜΡ31), στις 2 Αυγούστου 2009, στην περιοχή Kalankshakbay της Ουκρανίας. Η τοποθεσία αυτή χρησιμοποιείται από τους κύκνους για την αλλαγή του πτερώματός τους και έτσι είναι ευκολότερη η παγίδευσή τους.
Η δακτυλίωση έγινε από τον Didier Vangeluwe, σε μια αποστολή του Royal Belgian Institute of Natural Sciences. Στην ίδια περιοχή έγιναν δακτυλιώσεις κύκνων και από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης σε συνεργασία με το Royal Belgian Institute of Natural Sciences, το καλοκαίρι του 2010.
Μετά την δακτυλίωση του συγκεκριμένου πουλιού υπήρξε μόνο μια επανεύρεσή του και πάλι στο Δέλτα Έβρου στις 9 Δεκεμβρίου 2010 και μετά από έξι χρόνια εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή.
Επιπλέον, στην λιμνοθάλασσα Παλούκια την ίδια μέρα, καταγράφηκαν πάνω από 2.000 Νανόκυκνοι, ένα είδος που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει εντυπωσιακά τους αριθμούς του στο Δέλτα, παρ’ όλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζει σημαντική μείωση.

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου