Β. Κόκκαλης: Μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ

17/05/2024
4' διάβασμα
v-kokkalis-monodromos-i-prosfygi-sti-dikaiosyni-meta-tis-katangelies-tou-proedrou-tou-elgo-321263

«Μονόδρομο αποτελούν για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, οι άμεσες εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν για τις πιέσεις και τις απευθείας αναθέσεις» αναφέρει με σημερινό (Παρασκευή 17 Μαΐου) Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, που συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν με την ερώτησή τους από τον ΥπΑΑΤ την κατάθεση του συνόλου των φακέλων των δημοσίων συμβάσεων έργου, υπηρεσιών και προμηθειών, που συνήφθηκαν κατά τη θητεία του κ. Λ. Αυγενάκη, με αναθέτουσα Αρχή τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το θέμα στον Πρωθυπουργό.

«Από την επισκόπηση της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, προκύπτει ότι οι λόγοι της παραίτησης του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διορισμένου από την παρούσα Κυβέρνηση και τον παρόντα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εποπτευόμενου Φορέα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αυγενάκη, συνοψίζονται σε δύο άξονες:

– Αφενός στην ομολογία περί  παντελούς έλλειψης μέριμνας από τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, για την άσκηση παραγωγικού έργου, την λήψη μέτρων και την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, που αφορούν σε μείζονα ζητήματα, όπως στην εκπόνηση σχεδιασμού για την εύρεση αλλοδαπών εργατών γης, στην ηλεκτρονική έκδοση των CMR (Δελτίων Αποστολής) που συνοδεύουν το εισαγόμενο γάλα, στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις (κατανομή κλήρου, είδος καλλιεργειών, κλιματική κρίση κλπ) και τις προοπτικές (εξαγωγικές δυνατότητες, τουρισμός κλπ) στην περιοχή της Θεσσαλίας, μη ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0”, το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος, κ.ο.κ.

– Αφετέρου στην ευθεία μείζονος σημασίας, καταγγελία, ότι ο ίδιος ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης, παρεμβαίνει κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρεμποδίζοντας την άσκηση ουσιαστικού έργου και πιέζοντας για την άσκηση εντός του Οργανισμού, πελατειακών πολιτικών και την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, δια της υιοθέτησης της τακτικής των απευθείας αναθέσεων, οι οποίες, δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά “προφάσεων”.

Σύμφωνα δε με την καταγγελία – επιστολή του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης, “ζητά επιτακτικά”, με βάση ποικίλες προφάσεις, να υπογράφει ο Πρόεδρος του Οργανισμού απευθείας αναθέσεις έργων, παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την εν λόγω καταγγελία» αναφέρουν στη σχετική ερώτηση».

«Είναι σαφές», προσθέτουν οι υπογράφοντες βουλευτές ότι «η επιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εποπτευόμενου Φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και η οποία τελεί σε γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού από την 6η Μαΐου 2024, θίγει την τακτική της προσχηματικής προσφυγής και επιλογής των απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών, κατά ευθεία παράβαση του νόμου 4412/2016, αλλά και κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, καθώς οι διατάξεις του 4412/2016 , αποτελούν την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς α) την Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κόκκαλης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα:

«1. Από την 6η Μαΐου 2024, ημερομηνία που ο Πρωθυπουργός έλαβε γνώση των ανωτέρω στοιχείων εις βάρος σας, έχετε κληθεί προς παροχή εξηγήσεων;

  1. Δεδομένης της άρνησης των καταγγελλόμενων γεγονότων, προτίθεστε να προσκομίσετε ενώπιον της Βουλής και των Εισαγγελικών Αρχών, το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων, προς διαπίστωση ή αντίκρουση των καταγγελλόμενων εις βάρος σας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;».

Βολές της αντιπολίτευσης κατά Αυγενάκη