Δείτε το ν/σ για τους συνεταιρισμούς όπως κατατέθηκε στη Βουλή (upd)

Σύμφωνα με πληροφορίες τους ypaithros.gr (από το ΥπΑΑΤ) η κατάθεση του ν/σ στις Επιτροπές της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή 8/4

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης του Αγροτικού Χώρου και Άλλες Διατάξεις».

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση του στο άρθρο 41, η ΔΙΑΓΕΠ μετονομάζεται σε ΟΔΙΑΓΕ.

Αναγκαστικοί συνεταιρισμοί 

Εν τω μεταξύ τελικά θα διατηρήσουν την αναγκαστική τους μορφή οι συνεταιρισμοί μαστιχοπαραγωγών Χίου, κρόκου Κοζάνης, Θηραϊκών προϊόντων (με εξαίρεση μάλλον τον Οινοποιητικό Σάμου). Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργο Τούμπο ο οποίος μας σχολίασε: «ευτυχώς δεν προβλέπεται μετατροπή των συνεταιρισμών μας. Ωστόσο εγείρονται κάποια θέματα σχετικά με τις εκλογές μας όσον αφορά την εκπροσώπηση και τα μερίδια. Επειδή για να κατανοήσει κανείς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χρειάζεται την βοήθεια δικηγόρου, το έχουμε καταθέσει στον νομικό μας σύμβουλο προκειμένου να το μελετήσει».

Έντονος κρατικισμός 

Ζητώντας μια πρώτη γνώμη επί του ν/σ, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κώστα Λεπίδα ο οποίος τόνισε στο ypaithros.gr: «από αυτό το νομοσχέδιο δεν καταλαβαίνει κανείς ποιος θα διοικεί τους συνεταιρισμούς. Τα εκλεγμένα Δ.Σ. ή το κράτος. Όσα περιγράφονται μου ακούγονται εξωπραγματικά. Ακόμα και να ψηφιστεί δεν είναι δυνατόν να… δουλέψει στην πράξη. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις και ως τέτοιες πρέπει να δουλεύουν. Αυτό συμβαίνει παντού στο εξωτερικό».

STOP στην χρηματοδότηση συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «καταργείται η χρηματοδότηση συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οδηγώντας, όπως φαίνεται, την ΠΑΣΕΓΕΣ στην πόρτα εξόδου. Άλλωστε στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης επισημαίνεται ότι «το συνεταιριστικό κίνημα προσπαθεί να αναγεννηθεί μετά από μια περίοδο λαθών και άστοχων στρατηγικών επιλογών που το οδήγησαν στην παρακμή».

Συγκεκριμένα, το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης αναφορικά με την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει ως εξής:

Καταργείται η χρηματοδότηση συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Όπως ο αρχικός συνεταιριστικός νόμος 602-15 δεν περιείχε διατάξεις για την συντονιστική οργάνωση των συνεταιρισμών έτσι και τώρα κρίθηκε σκόπιμο όπως και τότε η οργάνωση αυτή να προκύπτει μέσα από ένα ευρύ και σοβαρό διάλογο όλων των ΑΣ για τη μορφή και τον ρόλο που πρέπει να έχει η οργάνωση. Για ένα συνεταιριστικό κίνημα που προσπαθεί να αναγεννηθεί μετά από μια περίοδο λαθών και άστοχων στρατηγικών επιλογών που το οδήγησαν στην παρακμή, μοναδική λύση είναι να επιλέξουν τα μέλη του δημοκρατικά το νέο σχήμα που θα το καθοδηγήσει και εκπροσωπήσει στη νέα του πορεία.

Διαβάστε το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς όπως κατατέθηκε στη Βουλή.