Δασικό χωριό: Ξαναγεννήθηκε στο Παγγαίο

dasiko-xorio-paggaio

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα χωριό μέσα στο δάσος, στο Παγγαίο Καβάλας, φιλοξενούσε χιλιάδες επισκέπτες που απολάμβαναν την έξοχη φύση και την τοπική γαστρονομία. Η εγκατάλειψη οδήγησε σε λεηλασία, μέχρι που η δυναμική ΚΟΙΝΣΕΠ Δασικό Χωριό Παγγαίου ακούμπησε το μαγικό της ραβδί. Η ΚΟΙΝΣΕΠ δημιουργήθηκε με σκοπό «να αποκαταστήσει το βανδαλισμένο και εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο και μετά την αποκατάστασή του να γίνει επισκέψιμο το Παγγαίο Όρος, όπως και έγινε», εξηγεί ο πρόεδρος, Λευτέρης Κοκκινίδης. Ο τρίτος κοινωφελής σκοπός αφορά στη μείωση της ανεργίας μέσα από δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον χώρο.

Αρχικά, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία 24 ατόμων για τη διάσωσή του και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ, που πραγματώνει την αναβάθμιση του χωριού με βάση συμβόλαιο 25+20 ετών με τον δήμο. Με πολύ προσωπικό κόπο και χρόνο, χωρίς καθόλου επιχορηγήσεις, αποκαταστάθηκε το σύνολο των εγκαταστάσεων που είχαν λεηλατηθεί επί 6 χρόνια. «Έβγαινε σε δημοπρασία, το έβλεπαν οι επενδυτές κι έφευγαν», αναφέρει ο Λευτέρης Κοκκινίδης.

Το δασικό χωριό έχει πλέον πέντε δωμάτια, με ζήτηση ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα και οι επισκέπτες μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες όπως τοίχο αναρρίχησης, paintball, ιππασία και μελλοντικά flying fox. Στον χώρο κυκλοφορούν διάφορα ζώα που συγκεντρώνουν την αγάπη των παιδιών. «Στο κτήριο του σαλέ, οι ντόπιοι παραγωγοί αφήνουν τα προϊόντα τους για διάθεση στους πελάτες χωρίς να παίρνουμε καθόλου ποσοστό», σημειώνει, καθώς στους στόχους είναι η ανάδειξη και η προβολή των τοπικών προϊόντων.

Ο κ. Κοκκινίδης αναζητά tour operators από ευρωπαϊκές χώρες, για να προσελκύσει επισκέπτες που αγαπούν τον αγροτουρισμό και μελλοντικά σκέφτεται να στοχεύσει σε Σκανδιναβούς. Παράλληλα, σχεδιάζει να φέρει εθελοντές μέσω Erasmus, που θα φιλοξενούνται και θα συμβάλλουν στις εργασίες στο ονειρικό χωριό.