Οι καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης είναι Έλληνες

Πρωτιά για τους Θοδωρή και Γιώργο Βασιλόπουλο

Οι δύο καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης είναι Έλληνες
Tο καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου

Είδαν τα κτήματα και τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, τους κόπους τους να εξανεμίζονται σε μία στιγμή, τη γη τους να γίνεται στάχτη. Δεν το έβαλαν όμως κάτω. Παρέμειναν στον τόπο τους, αντιμετώπισαν με θάρρος τα νέα δεδομένα και ξαναδημιούργησαν από το μηδέν την αγροτική τους επιχείρησή.

Και σήμερα, εννέα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι κόποι τους ανταμείφθηκαν. Ο 32χρονος Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο 23χρονος Γιώργος Βασιλόπουλος, εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου αγρότη της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο και κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο καλύτερου έργου στο σύνολό του.

Η δραστηριότητα της οικογένειας Βασιλοπούλου έχει επιφέρει και περιβαλλοντικά οφέλη στην περιοχή, καθώς μετά τις πυρκαγιές κατάφεραν να αναγεννήσουν την περιοχή των Τσαφλέικων

Οι δυο νέοι αγρότες, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού παραγωγής, εμπορίας και μεταποίησης έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμων ελιών και αγριελιάς βιολογικής γεωργίας «Βιοήλις», εφεύραν ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου ποικιλίας Κορωνέικης.

«Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε τη μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την «κακοποίηση» που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς», μας λέει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος και προσθέτει: «Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα για τον συνεταιρισμό μας. Κάθε χρόνο η παραγωγή μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα τα μέλη μας να ζουν κατά κύριο λόγο από το αγροτικό επάγγελμα, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα του λαδιού στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, η ευρύτερη χρήση του μηχανήματος μπορεί να καταστήσει το ελαιόλαδο ανταγωνιστικό σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα.

Οι δύο καλύτεροι νέοι αγρότες  της Ευρώπης είναι Έλληνες
ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, o ένας εκ των βραβευθέντων,

Από το μηδέν

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι οποίες ουσιαστικά ξεκίνησαν από τα κτήματά τους, κατέστρεψαν όλες τις γεωργικές τους εκτάσεις.

Παρά τις αναρίθμητες δυσκολίες, δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές στη συνοικία Τσαφλέϊκα – Πανόραμα, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας, επάνω στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. Αποτελείται από 2.200 στρέμματα πευκοδάσους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.

Ξεκινώντας από το μηδέν, φύτεψαν νέες ελιές. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τον συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών για την παραγωγή, τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βρώσιμων ελιών και μιας σπάνιας ποικιλίας αγριελιάς. Το 2007 κατοχύρωσαν την επωνυμία τους «Βιοήλις» και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω του ρομποτικού μηχανήματος.

«Η αναζήτηση λύσεων για τη γρήγορη συγκομιδή των ελιών μάς οδήγησε στο να εμπνευστούμε και να σχεδιάσουμε ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα, το οποίο κατασκεύασε τοπική εταιρεία. Με τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε η μείωση του χρόνου της συγκομιδής της ελιάς, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η παραγωγή ποιοτικότερου ελαιολάδου, χωρίς την καταπόνηση και τον τραυματισμό του ελαιόδεντρου. Με τη δημιουργία του Συνεταιρισμού ενώσαμε τις δυνάμεις μας, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή παραγωγή ελαιολάδου, την μεταποίηση – τυποποίηση του προϊόντος μας και την προώθησή του στην αγορά, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής», τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος.

Η δραστηριότητα της οικογένειας Βασιλοπούλου έχει επιφέρει και περιβαλλοντικά οφέλη στην περιοχή, καθώς μετά τις πυρκαγιές κατάφεραν να αναγεννήσουν την περιοχή των Τσαφλέικων. Μάλιστα, με τις καλλιέργειες τους βοηθούν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας του εδάφους, αποκλείοντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων και χρησιμοποιώντας κομπόστ, παράλληλα με τη χρήση γεωσκώληκων στο έδαφος, επιτρέποντας έτσι στη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Οι δύο καλύτεροι νέοι αγρότες  της Ευρώπης είναι Έλληνες
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΗΛΙΣ

200 συμμετοχές στο διαγωνισμό από 17 χώρες της ΕΕ 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογαλικών Αγροτών (ΚΓΠ) και την Οργάνωση των ισπανικών Αγροτών (ASAJA).

«Αυτό το συνέδριο είναι σημαντικό για να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε το ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν οι νέοι Ευρωπαίοι αγρότες για τη γεωργία, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το μέλλον, δεδομένης της τάσης γήρανσης από την οποία υποφέρει ο αγροτικός πληθυσμός», δήλωσε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Esther Herranz. Την ικανοποίησή του για το βραβείο που απέσπασαν οι Έλληνες νέοι αγρότες εξέφρασε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Έλληνας πρέσβης των Νέων Αγροτών στο ΕΚ.

Τα υπόλοιπα βραβεία που δόθηκαν είναι:

– καλύτερο έργο: Βουλγαρία, Petko Simeonov (ισοψήφησε με την Ελλάδα)

– πιο καινοτόμο έργο: Πορτογαλία, Henrique Silvestre Ferreira

– πιο βιώσιμο έργο: Ισπανία, Alicia Pardo García.

Νικολέτα Τζώρτζη