Καπνός: Σιωπούν οι εταιρείες

Σε ψυχολογικό πόλεμο μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τον καπνό στην Θράκη, καθώς οι εταιρείες δίνουν χαμηλότερη τιμή από την περσινή, ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης εμμένει στο αίτημά του για 20 λεπτά πάνω από τις περσινές τιμές, για καπνά εσοδείας 2017, και οι παραγωγοί σφίγγουν τη ζώνη να αντέξουν, γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης.

Σέρρες: Τον κίνδυνο να μείνουν ασυγκόμιστα έως και 9.000 στρ. καπνού, λόγω έλλειψης εργατών, επισημαίνουν οι καπνοπαραγωγοί

Η καλλιέργεια του εκλεκτού καπνού, από 6.185 παραγωγούς στη Θράκη, έχει φέτος εξαιρετική ποιότητα και περιμένει το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα. Πέρυσι, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 5,20 ευρώ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν. Φέτος, οι εταιρείες τούς πρότειναν τις περσινές τιμές, αλλά δεν τις αποδέχτηκαν.«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Θα βγει ανακοίνωση, όλα τα καπνά θα είναι ελεύθερα» δηλώνει, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Παρατηρεί ότι στην Κατερίνη ξεκίνησαν να ζυγίζουν με τιμές 30 λεπτά πάνω από τις περσινές.

Ο κ. Χουσεϊν εξηγεί ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Σημειώνει ότι η ποιότητα των καπνών είναι πολύ καλή, αλλά δυστυχώς δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια. «Οι πέντε εταιρείες περιμένουν η μία την άλλη. Οι παραγωγοί ρωτούν καθημερινά τι γίνεται».

Ο καπνοπαραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν, λέει ότι αναμένουν κίνηση από τους εμπόρους. «Οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα και βιάζονται να δώσουν τα καπνά, γιατί έχουν να πάρουν χρήματα από τον Μάρτιο. Μετά τις 20 Σεπτέμβρη θα φανεί. Πέρυσι, είχαν ανοίξει οι αποθήκες αλλά δεν πήγαιναν οι παραγωγοί. Το 40% των καπνών δεν μαζεύτηκε. Μένουν τα τρίτα και τέταρτα χέρια».

Υποστηρίζει ότι κάποιοι παραγωγοί θέλουν να δώσουν, γιατί έχουν ανάγκη. «Είναι ελεύθερη αγορά και ο καθένας κάνει αυτό που θέλει». Οι έμποροι γνωρίζουν ότι οι παραγωγοί είναι οικονομικά πιεσμένοι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνουν την κρίσιμη στιγμή.