Στο κενό οι συζητήσεις για αποσυμφόρηση των τελωνείων σε Προμαχώνα και Εξοχή (upd)

Κλειστά παραμένουν τα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, με τους διερχόμενους οδηγούς εκατέρωθεν, να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όπως επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων σε Προμαχώνα και Εξοχή, Γιάννης Τουρτούρας και Βασίλης Καστίδης αντίστοιχα, «η βουλγάρικη πλευρά μάς ζητά να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από τα σημεία και μόνο τότε θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. Αυτό όμως δεν γίνεται να συμβεί». Μάλιστα, τόνισαν ότι στις διαπραγματεύσεις τους, από την ελληνική πλευρά κατατέθηκε η πρόταση να ανοίξουν τα τελωνεία για όσες ώρες χρειαστεί προκειμένου να αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές, κάτι που ωστόσο όπως σημείωσαν «δεν έγινε αποδεκτό από τη βουλγάρικη πλευρά»

Στο μεταξύ, ο κ. Καστίδης ανέφερε: «σε συζητήσεις που είχαμε το πρωί με τη βουλγαρική πλευρά, μας ενημέρωσαν ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο επί βουλγαρικού εδάφους, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σταματούν και αυτούς που πεζοί θα προσπαθήσουν να βρεθούν στην γειτονική χώρα». 

Υπενθυμίζεται ότι στα τελωνεία, επί ελληνικού εδάφους, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα δίνουν τρόφιμα και ποτά στους εγκλωβισμένους, ενώ στα σημεία βρίσκονται και μονάδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των«εγκλωβισμένων» φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.

   Ειδικότερα, απόψε τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

   Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας. Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

 

Πηγή: ΑΠΕ