Μια διαφορετική και απολαυστική στάση έκανε σε αυτό το οδοιπορικό η «ΥΧ», όχι όμως για… χαλάρωση, αλλά για ξενάγηση και ενημέρωση. Ο λόγος για τα λουτρά Λαγκαδά, στους χώρους και στις δεξαμενές των οποίων μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη του υδροθεραπευτηρίου, Όλγα Δρεμλή.

Λουτρά Λαγκαδά

Με δεξαμενές που χρονολογούνται ακόμη και από το 900 μ.Χ., οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν όλες τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των νερών, του σπα και του χαμάμ. Συγκεκριμένα, στους χώρους λειτουργούν δύο βυζαντινοί ομαδικοί λουτήρες, ο «Ιουστινιανός» και η «Μυγδονία», καθώς και οι νεότερες δεξαμενές, η «Κορώνεια» και η «Άρτεμις».

Η κύρια δεξαμενή των λουτρών Λαγκαδά ονομάστηκε «Ιουστινιανός» από τον Βυζαντινό γιατρό Ιουστινιανό που την έφτιαξε και χρονολογείται το 900 μ.Χ., με τον θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και τον απαλό φωτισμό να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η «Μυγδονία» είναι η δεύτερη κύρια δεξαμενή, η οποία όμως φτιάχτηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1400 μ.Χ. Οι δύο αυτοί βυζαντινοί λουτήρες, που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση, είναι ένα συγκρότημα με ιδιαίτερη σημασία ως μνημείο, ενώ η βυζαντινή τους καταγωγή επιβεβαιώνεται και από τα τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας. Τα βυζαντινά χτίσματα κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία το 1984.

Λουτρά Λαγκαδά

Η μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά και οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών οδήγησαν στην κατασκευή συμπληρωματικών εγκαταστάσεων. Έτσι, στις ήδη υπάρχουσες προστέθηκαν, στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους, η «Κορώνεια», η οποία λειτουργεί μόνο πριβέ, και η «Άρτεμις», που χρησιμοποιείται για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.

«Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε η νοοτροπία ότι στα λουτρά πάνε μόνο οι ηλικιωμένοι για θεραπευτικούς λόγους. Όμως, αυτό έχει αλλάξει και τώρα πια έχουμε και πολλούς επισκέπτες νεαρής ηλικίας για χαλάρωση και ευεξία. Μάλιστα, την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, ο ηλικιακός μέσος όρος των επισκεπτών μας κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ετών», μας λέει η Όλγα Δρεμλή.

Τα λουτρά λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Σε ό,τι αφορά το κόστος, υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, με τους ανέργους να έχουν 50% έκπτωση. Αντίστοιχες εκπτώσεις γίνονται για τους δημότες Λαγκαδά, τους πολύτεκνους, τα άτομα με αναπηρία κ.ά.