Η «μαύρη» άνοιξη των παραγωγών κηπευτικών

Ο συνδυασμός της παρατεταμένης καλοκαιρίας και της αποδυναμωμένης ζήτησης δημιούργησαν τους τελευταίους μήνες ένα περιβάλλον πιέσεων στις τιμές

Η «μαύρη» άνοιξη των παραγωγών κηπευτικών

Για την πιο δύσκολη, ίσως, άνοιξη των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι καλλιεργητές οπωροκηπευτικών, καθώς ο συνδυασμός της παρατεταμένης καλοκαιρίας –που έφερε πρωίμηση της παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας– και της αποδυναμωμένης ζήτησης τόσο από το εξωτερικό (μικρό ενδιαφέρον ξένων αγοραστών ή πωλήσεις με χαμηλό αντίτιμο) όσο και το εσωτερικό (μείωση αγοραστικής δύναμης), δημιούργησαν τους τελευταίους μήνες ένα περιβάλλον πιέσεων στις τιμές.

Η κινητικότητα που παραδοσιακά παρατηρείται στην αγορά λίγο πριν το Πάσχα, αλλά και το άνοιγμα, εσχάτως, κάποιων εξαγωγικών καναλιών –τα οποία είχαν κλείσει τις προηγούμενες εβδομάδες– έδωσαν μια πρόσκαιρη ανάσα στους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τη συνολική εικόνα.

Πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Κρήτη, όπου, μετά το θετικό γύρισμα του Σαββατοκύριακου, οι τιμές επέστρεψαν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. «Η περισσότερη ντομάτα φεύγει αυτή τη στιγμή στα 50 λεπτά το κιλό, όταν το Σάββατο πουλούσαμε 80 λεπτά» λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας, Αντώνης Ζαχαριαδάκης.

Δημοπρασίες

Τα στοιχεία από τις δημοπρασίες που διενεργεί ο συνεταιρισμός, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την εικόνα, καθώς τη Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου) η μέση τιμή που καταγράφηκε για τη ντομάτα ήταν στα 61 λεπτά, με μέγιστη τα 81 λεπτά το κιλό, όταν τρεις μέρες πριν (Σάββατο 23 Απριλίου) η μέση τιμή βρισκόταν στα 72 λεπτά το κιλό και η μέγιστη στα 88 λεπτά το κιλό.

Αντίστοιχα, το ντόπιο αγγούρι κινείται στην περιοχή των 50 λεπτών, με τη μέση τιμή στις δημοπρασίες της Ανατολής να είναι στα 49 λεπτά τη Μεγάλη Τρίτη, όταν το Σάββατο βρισκόταν στα 83 λεπτά το κιλό (μέγιστες τιμές 64 λεπτά και 86 λεπτά το κιλό αντίστοιχα). Οι πιπεριές κυμαίνονται από 20 έως 40 λεπτά το κιλό (ενώ μία εβδομάδα πριν άγγιζαν ακόμα και το 1 ευρώ το κιλό, με τις πράσινες να δίνουν τιμή παραγωγού 22 λεπτών, από 1,12 μια εβδομάδα πριν. Στην πιπεριά κέρατο, τα στοιχεία από το δημοπρατήριο «μιλούν» για 37 λεπτά το κιλό μέση τιμή τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ οι μόνες που φαίνονται να «κινούνται» καλύτερα είναι οι Φλωρίνης, καθώς, λόγω της εξαγωγικής ζήτησης, σκαρφάλωσαν τη Μεγάλη Τρίτη στα 1,82 ευρώ το κιλό (μέση τιμή) από 1,50 ευρώ το κιλό την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριαδάκη, πολύ λίγα για την εποχή κρίνονται και τα 50 λεπτά που «χτυπάει» αυτές τις μέρες η μαύρη μελιτζάνα (51 λεπτά η μέση τιμή δημοπρατηρίου τη Μεγάλη Τρίτη, από 57 λεπτά το Σάββατο), ενώ, κατά τον ίδιο, στα «αζήτητα» βρίσκεται η κόκκινη. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις τιμές των δημοπρατηρίων δεν αποτυπώνονται τα παραμένοντα προϊόντα, δηλαδή οι ποσότητες εκείνες που μένουν απούλητες και τις οποίες δεν αποκλείεται να αναγκαστούμε να “διώξουμε” σε ακόμα χαμηλότερες τιμές τις επόμενες μέρες» επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Οι ξένοι

Κάπως πιο ενθαρρυντική είναι η εικόνα που μας μεταφέρει από τη Δυτική Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κηπευτικών Πρεβέζης, Δημήτρης Καββαδάς, ο οποίος είδε με ανακούφιση ορισμένους από τους ξένους αγοραστές που είχαν εξαφανιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες, να επανέρχονται, τοποθετώντας παραγγελίες για εξαγωγές. «Για εμάς, αυτή την περίοδο, οι τιμές στον παραγωγό είναι μεταξύ 75 και 90 λεπτών το κιλό στη ντομάτα, ενώ στο αγγούρι βρισκόμαστε στα 25 λεπτά μέση τιμή, όταν την προηγούμενη εβδομάδα το «ταβάνι» ήταν στα 20 λεπτά» εξηγεί. Οι στρογγυλές πιπεριές παραμένουν ψηλά μεταξύ 1,40 και 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα μαρούλια κινούνται σταθερά στα 25 λεπτά το τεμάχιο, με το χλωρό κρεμμυδάκι στα 90 λεπτά το κιλό.

«Η ενεργοποίηση κάποιων εξαγωγέων, ιδίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων (π.χ. Ρουμανία, Σλοβενία) μας δίνει μια ελπίδα και, ίσως, μια ένδειξη ότι η κατάσταση στην αγορά μπορεί να εξομαλυνθεί τις επόμενες εβδομάδες» προσθέτει.

Γιάννης Τσατσάκης