Νικήτη Χαλκίδικης: Σχέση αγάπης μεταξύ μελισσοκόμου και μέλισσας

Οι µελισσοκόμοι της Νικήτης έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παραγωγή του µελιού

Σχέση αγάπης μεταξύ μελισσοκόμου και μέλισσας
Σχέση αγάπης μεταξύ μελισσοκόμου και μέλισσας

Η μέλισσα χρειάζεται αυξημένη φροντίδα και απαιτεί την απόλυτη αφοσίωση του μελισσοκόμου. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για τους παλιούς μελισσοκόμους από το μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης, τη Νικήτη Χαλκιδικής.

Σήμερα, ο συνεταιρισμός αριθμεί 70 μέλη και συνεργάζεται με άλλους 50 μελισσοκόμους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Κάθε χρόνο παράγουν πάνω από 1.000 τόνους μελιού, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10 της εθνικής παραγωγής, ενώ περίπου το 20 του μελιού, κυρίως δασόμελο, εξάγεται.

Η αγάπη του μελισσοκόμου για τα μελίσσια κρύβεται πίσω από το μέλι «Σίθων». «Ο
μελισσοκόμος είναι ένα επάγγελμα με μεγάλες απαιτήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του
Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής, Αχιλλέας Παπαστεργίου, ο
οποίος είναι μελισσοκόμος κατά κύριο επάγγελμα τα τελευταία 40 χρόνια και μέλος του συνεταιρισμού από το 1977. 

«Την τελευταία τριετία μειώθηκε η παραγωγή ακόμα και σε ποσοστό 6070. Τώρα παράγουμε 10 με 11 τόνουςn μέλι, από 202 τόνους τις παλιές καλές χρονιές», λέει ο κ. Παπαστεργίου. Οι άσχημες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, απόρροια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων, περιόρισαν την καρποφορία. 

Ο συνεταιρισμός ακολουθεί την πολιτική καθετοποίησης. Οι μελισσοκόμοι όχι μόνο φροντίζουν τα μελίσσια τους με τον ίδιο τρόπο, αλλά και το μέλι που φθάνει στον συνεταιρισμό συσκευάζεται με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Στα μέσα της δεκαετίας του 80, ο συνεταιρισμός απέκτησε το δικό του συσκευαστήριο και από το 1987 έχει ξεκινήσει την τυποποίηση του μελιού «Σίθων».

Το τέταρτο κατάστημα πώλησης μελιού άνοιξε στη Θεσσαλονίκη ο Συνεταιρισμός

Σήμερα, πωλεί το μέλι του κυρίως από τα τέσσερα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο άνοιξε πριν από τρεις εβδομάδες στην οδό Μάρκου Μπότσαρη. Τα άλλα τρία λειτουργούν στην Αλ. Παπαναστασίου, στη συμβολή των οδών Απελού και Αλ. Σβώλου και στην Ελ. Βενιζέλου στη Νεάπολη. 

Το πευκόμελο και το ανθόμελο «Σίθων» του συνεταιρισμού έχουν αποσπάσει ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία γεύσης διεθνώς, το Superior Taste Award, το 2010 και το 2011, αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ» (φύλλο 10, 8/1 ) που κυκλοφορεί!

Ελένη Ρέλου