Νέο υδραγωγείο και αναβάθμιση της ποιότητας νερού σχεδιάζει η ΔΕΥ Κομοτηνής

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, έτοιμη εμφανίζεται η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Κομοτηνής να προβεί στο έργο της αναβάθμισης της ποιότητας νερού σε όλο το εύρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κομοτηνής και των οικισμών που απαρτίζουν τον σημερινό Καλλικρατικό δήμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δημήτρη Καρασταύρου, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο, στα πλάνα της ΔΕΥΑΚ είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του νερού στο σύνολο της πόλης και των οικισμών της με τη δημιουργία ενός νέου υδραγωγείου με καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και την εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μόλις ανοίξει κάποιο μέτρο στον τομέα της ύδρευσης. 

Την ίδια στιγμή υλοποιείται ο σχεδιασμός για τη λήψη νερού από το φράγμα της Γρατινής, ύστερα από αδειοδότηση της ΔΕΗ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ύδρευση της Κομοτηνής. Μέχρι σήμερα το φράγμα της Γρατινής παρείχε νερό αποκλειστικά για την λειτουργία της μονάδας Ατμοηλεκτρικής Ενέργειας στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

“Έχουμε ήδη τη μελέτη του αγωγού που θα μεταφέρει το νερό από το φράγμα της Γρατινής στο υδραγωγείο της Κομοτηνής, μήκους 11 χιλιομέτρων. Ένα πολύ σημαντικό έργο με ένα προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο και η πόλη της Κομοτηνής θα έχει επάρκεια νερού για όλο τον χρόνο χωρίς να χρησιμοποιεί τις 25 γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ύδρευση της πόλης και των οικισμών της” τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο έχει αντικατασταθεί το 25% του δικτύου ύδρευσης της Κομοτηνής και 29 οικισμών της. 

Τέλος, ο κ. Καρασταύρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους ασυνεπείς καταναλωτές που επιδεικνύουν μόνιμη αδιαφορία στην καταβολή των υποχρεώσεών τους, απειλώντας τους με βεβαίωση των χρεών τους στην εφορία αλλά και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. “Δεν μπορεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι της επιχείρησης και πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις να επιδεικνύουν αδιαφορία που φθάνει στα όρια της κοινωνικής αναλγησίας” καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ