Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

Στις θέσεις τους μέχρι τη Δευτέρα τα μπλόκα, Πανελλαδκή την Κυριακή στη Νίκαια

Αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα συγκεντρώνονται στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα για την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα κατά του κλάδου.

Η κίνηση «Πρωτοβουλία Αγροτών» καλεί όλα τα μέλη της και όλους τους αγρότες που θέλουν να αγωνιστούν στο πλευρό της. Οι Κρητικοί όπως έχει γράψει το ypaithros.gr αποφάσισαν ήδη ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών. Η Συντονιστική Επιτροπή της Πελοποννήσου, επίσης κάλεσε όλα τα μέλη της και όλους τους αγρότες που θέλουν ν᾽ αγωνιστούν στο πλευρό τους, να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να μην περάσουν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που όπως αναφέρουν τους «ισοπεδώνουν».

Επίσης επικρίνει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση ότι «σπιλώνουν την μόνη παραγωγική τάξη της χώρας: Αντί μέσα από τα στατιστικά στοιχεία να δουν την κάκιστη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική γεωργία. Αντί να αντλήσουν συμπεράσματα από τα 6.5 δισ. εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε μια χώρα καθαρά γεωργική. Αντί να επεξεργαστούν λύσεις για το πώς θα γίνουμε αυτάρκεις και ανταγωνιστικοί, μειώνοντας αντίστοιχα το κόστος παραγωγής, στην παγκόσμια αγορά».

Οι αγρότες που κινητοποιούνται, ενημερώνουν τους αρμοδίους, τους συναδέλφους τους αγρότες και τον απλό κόσμο για τα αιτήματά τους, «τα οποία συνοψίζονται σε μια φράση “Δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα” και προσθέτουν: «Αναρωτηθείτε, αν δεν υπήρχαν αγρότες, αν δεν παρήγαγε τίποτα η Ελλάδα και ήταν όλα εισαγόμενα τι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία μας την υγεία μας και τον κοινωνικό ιστό. Θέλουμε ακόμη περισσότερη ανεργία; περισσότερη φτωχοποίηση; Αν όχι συνταχθείτε με το μέρος μας, ενημερωθείτε και καταλάβετε ότι σαν παραγωγική τάξη δεν ζητάμε να μην φορολογούμαστε. Πλέον η μοναδική διέξοδος μας είναι ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις».

Σήμερα

Εν τω μεταξύ δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο, με την παρουσία πολλών τρακτέρ που κατέκλυσαν την πλατεία της πόλης και τους γύρω δρόμους, πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/11 στον Τύρναβο. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής, με κεντρικό διοργανωτή τον Αγροτικό Σύλλογο Τυρνάβου.

Κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη χώρα

Σάββατο 7 Νοέμβρη:

– Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου.

– Σύσκεψη αγροτών στις Νυμφές στην Κέρκυρα.

Κυριακή 8 Νοέμβρη

– Στις 11 π.μ. σύσκεψη αγροτών της Φθιώτιδας στην Ανθήλη. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Μπλόκων.

Τρίτη 10 Νοέμβρη:

– Σύσκεψη αγροτών στη Λευκίμη στην Κέρκυρα.

– Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας

Σάββατο 14 Νοέμβρη:

– Στις 12 το μεσημέρι παμπελοποννησιακό παναγροτικό συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου, όπως αποφασίστηκε σε παμπελοποννησιακή σύσκεψη αγροτών.

Κυριακή 22 Νοέμβρη:

– Στις 12 μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας οι Ομοσπονδίες Άρτας, Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, το Μπλόκο του Ωρωπού Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας οργανώνουν πανηπειρωτική σύσκεψη.