Σταθάκης: «Θυσία οι μονάδες στη Σερβία για να σωθεί η ΕΒΖ»
Μείωση κοστολογίου, αποπληρωμή τευτλοπαραγωγών εντός 3 ημερών από τη στιγμή που θα εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και πώληση των δυο εργοστασίων ζάχαρης στη Σερβία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας την Πέμπτη 17 Μαρτίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως ενώ οι τευτλοπαραγωγοί καλούνται για να φορολογηθούν για το περυσινό εισόδημα , δεν έχουν πάρει την εξόφληση. Ειδικότερα σημείωσε πως μόλις το 20% έχει πληρωθεί για το τεύτλο και δεν έχουν εισπράξει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα η ΕΒΖ να κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρώτη ύλη, λόγω των επιφυλάξεων και των παραγωγών να καλλιεργήσουν τεύτλο.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς ΄- ΕΒΖ προβλέπει αναδιάρθρωση, ώστε να υπάρξει διαγραφή χρεών και συγκεκριμένα 50 εκατομμυρίων ευρώ, απ΄ τα 150 που χρωστά η εταιρία, άλλα 50, που πρέπει να βρεθούν από πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και συγκεκριμένα από την πώληση των εργοστασίων στη Σερβία, μαζί με κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία κι άλλα 50 που αφορούν στο δεκαετή δανεισμό της επιχείρησης. «Σε όλα τα κράτη σώζουν τις μητρικές εταιρίες, όχι τις θυγατρικές», σημείωσε.
Ο κ.Σταθάκης δεν σχολίασε την παραίτηση του αντιπροέδρου της ΕΒΖ, υποστήριξε πως όταν έγινε η ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης και πέρυσι το Γενάρη , τα ελληνικά εργοστάσια ήταν κατά κύριο λόγο κλειστά. «Έχουμε μικρή παραγωγή και μεγάλο κόστος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, άφησε να εννοηθεί πως σχετικά σύντομα θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει η ΕΒΖ να παραμείνει και ν’ αναπτυχθεί.
Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΒΖ, Δημήτρης Γιαννακίδης
Στο μεταξύ, την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, υπέβαλε την Τετάρτη 16 Μαρτίου ο Δημήτρης Γιαννακίδης, διαφωνώντας με το σχέδιο βιωσιμότητας της εταιρείας που προωθείται.
«Διαφωνώ κάθετα με βασικές πτυχές του επιχειρησιακού πλάνου και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ και κυρίως με την εκποίηση των δύο θυγατρικών που διατηρεί στη Σερβία», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννακίδης.
Επίσης, σημείωσε ότι τις αντιρρήσεις του τις έχει κοινοποιήσει γραπτά, το προηγούμενο διάστημα, προς τους αρμόδιους υπουργούς, και με τις «επιστολές μου εξηγώ με επιχειρήματα γιατί διαφωνώ με τα όσα προωθούνται».
Ως ακόμα μια αρνητική εξέλιξη για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, χαρακτηρίζουν την παραίτηση Γιαννακίδη οι εργαζόμενοι της εταιρείας.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ζάχαρεως Ελλάδας, Χριστόδουλος Βαρκάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Γιαννακίδης «πάλευε επί ένα χρόνο τουλάχιστον για το συμφέρον της εταιρείας και τελικά φαίνεται ότι λύγισε υπό το βάρος των διαφαινόμενων δυσμενών εξελίξεων για την τύχη της βορειοελλαδικής επιχείρησης». Ανέφερε, επίσης, ότι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΕΒΖ «εδώ και καιρό επιθυμούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση και τον παροτρύναμε να μην την κάνει για το καλό της εταιρείας» και προσέθεσε: «Ξεκάθαρα έγινε σαφές όλο το προηγούμενο διάστημα, η αντίθεση του κ. Γιαννακίδη με πτυχές του επιχειρησιακού πλάνου που συζητά η κυβέρνηση με την Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα με την πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και με τη μη εγγυημένη χρηματοδότηση της εταιρείας για τη διάρκεια τουλάχιστον που θα τρέχει το επιχειρησιακό πλάνο αυτό».
Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στο σημείο μηδέν», ο κ. Βαρκάκης επισήμανε και ο ίδιος ότι «η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας Πειραιώς είναι καταστροφική και εάν τελικά προχωρήσει η πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για την εταιρεία, την επιβίωσή της και όλους εμάς τους εργαζόμενους που θα βρεθούμε άνεργοι».