Στις Βρυξέλλες η ΠΕΝΑ

Με νέες εμπειρίες, ιδέες, γνώσεις και όρεξη για δημιουργία επέστρεψε από τις Βρυξέλλες το διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών μαζί με νέους αγρότες από την Ελλάδα, όπου συμμετείχαν στη διάσκεψη «Γνώση για τους Νέους Αγρότες» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αναγκών των νέων αγροτών και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων ανταλλαγών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη των 28 κρατών μελών, αλλά και εκτός γηραιάς Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε εκτενής συζήτηση για την δυναμική που προσφέρει η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των αγροτών της Ευρώπης, ενώ παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους αγροτών διαφόρων χωρών η τεχνογνωσία που διαθέτουν για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τα οφέλη που αποκόμισαν από αυτό το συνέδριο ήταν πολύ σημαντικά. «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για διάφορες γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται από αγρότες διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών ο νέος αγρότης έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του. Μπορεί να επισκεφθεί όποια χώρα επιθυμεί, να γνωρίσει από κοντά την τεχνογνωσία της πάνω στον αγροτικό τομέα, την κουλτούρα των αγροτών. Στη συνέχεια και οι αγρότες των χωρών αυτών θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας για να δουν από κοντά τις πρακτικές που εφαρμόζουμε για διάφορες καλλιέργειες», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Στην αντιπροσωπεία των ελλήνων νέων αγροτών συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ. Νίκος Παυλονάσιος, ο ταμίας της ΠΕΝΑ. Λεωνίδας Αρνίδης, ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας Γιάννης Δημαλής, Ο Γιώργος Αλεξανδράκος νέος αγρότης από την Σπάρτη και ο Χρήστος Λαγόπουλος νέος αγρότης από την περιοχή των Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, το Δ.Σ. της Π.Ε.Ν.Α συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Οργανικής Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες και εκπρόσωπο στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ Γεωργία Μπαζώτη.

Οι δύο πλευρές είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, ενώ για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι αγρότες για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Η κ. Μπαζώτη υπογράμμισε πως θα σταθεί αρωγός στους νέους αγρότες, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες για οποιοδήποτε θέμα χρειαστούν και για την άρση των όποιων εμποδίων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική εκφράζοντας την αισιοδοξία της, καθώς όπως κατέστησε σαφές εάν γίνει σωστή διαχείριση των κονδυλίων τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς, τότε μονάχα θα υπάρξει ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής της χώρας.