Συνάντηση εργασίας δημάρχων Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς

Συνάντηση εργασίας δημάρχων Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς

Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη και του Δημάρχου του αδελφοποιημένου Δήμου Μπουργκάς Dimitar Nikolov, πραγματοποιήθηκε στις 15/2 στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μπουργκάς Krasimir Stoychev, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Μπουργκάς Diam Dimov και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Αλέξανδρος Παπαχρήστου.

Ο κ. Λαμπάκης, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση του κάθε Δημάρχου να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχει ο φυσικός πλούτος που διαθέτει η Ελλάδα και να ωθήσει την τοπική οικονομία και κοινωνία σε τροχιά ανάπτυξης.

Και συμπλήρωσε: «Για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης η ύπαρξη του λιμανιού, η γεωθερμία, η δημιουργία θερμοκηπίων και τα ιαματικά λουτρά αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου και να προσελκύσουν νέους επενδυτές και τουρίστες, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί και μέσα από την αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την αυτοδιοικητική περιοχή του Σοσνόβυι Μπορ και του δήμου της Αγ. Πετρούπολης».

Ο κ. Λαμπράκης, αφού περιέγραψε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενημέρωσε τον κ. Nikolov για τη διάταξη του λιμανιού και την οριζόντια σύνδεσή του με την έκταση 480 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί διαμετακομιστικό κέντρο, και με το αεροδρόμιο.

Στα σχέδια του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία οδό και η ηλεκτροκίνηση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, ενώ η τελική στόχευση αφορά στη συγκέντρωση εμπορευμάτων από την Ιβηρική χερσόνησο, το Γιβραλτάρ και τις χώρες της Εγγύς Ανατολής, τα οποία μέσω της ηλεκτροκίνησης που θα είναι ανταγωνιστική θα μπορούν να μεταφερθούν στο λιμάνι του Μπουργκάς και από εκεί στις χώρες της Βαλτικής.

Από τη μεριά του, ο κ. Nikolov ενημέρωσε το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχή πληθυσμιακή αύξηση του δήμου Μπουργκάς. Και τόνισε ότι «το λιμάνι του Μπουργκάς βρίσκεται επίσης, σε πλήρη ανάπτυξη, ότι εκτελεί υψηλές εμπορικές συναλλαγές κυρίως με τη Ρωσία και ότι επιθυμεί την ανάπτυξη σχέσεων συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων αποβλέποντας ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο λιμανιών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άντρες συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αεροπορικής σύνδεσης που θα συνδέει την Αγ. Πετρούπολη με το Μπουργκάς και την Αλεξανδρούπολη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όσον αφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Λ.Α., κ. Παπαχρήστου, εξέφρασε το ενδιαφέρον της διοίκησης για σύνδεση και συνεργασία με το λιμάνι του Μπουργκάς τονίζοντας ότι «δεδομένων των συνθηκών (υπαρκτή σιδηροδρομική σύνδεση, έκταση 480 στρεμμάτων που προορίζεται να δημιουργηθεί το διαμετακομιστικό κέντρο και αεροδρόμιο) και μετά από τις ενέργειες που έγιναν για να αποκτήσει το λιμάνι τα βάθη και τις υποδομές για υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε θέση να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως ακριβώς του αρμόζει», προτείνοντας τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο λιμανιών.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Μπουργάς, κ. Dimov, τόνισε ότι η παρούσα στιγμή αποτελεί μια πολύ καλή συγκυρία για την έναρξη συζητήσεων με αντικείμενο την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας ώστε να διακινούνται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ποσότητες εμπορευμάτων ανάλογες με αυτές που διακινούνται στο λιμάνι του Μπουργκάς, του μεγαλύτερου λιμανιού της Βουλγαρίας, αντιπροτείνοντας τη θαλάσσια σύνδεση των δύο λιμανιών για τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και επιβατών.