Συνάντηση Μπόλαρη με παραγωγούς του Άργους Ορεστικού

Συνάντηση Μπόλαρη με παραγωγούς του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Άργους Ορεστικού Θωμά Μάνο, και παραγωγούς – μέλη του Συλλόγου είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου έθεσε το επείγον ζήτημα για την διαδικασία μετακλήσεων των αλλοδαπών αγρεργατών και την απλοποίηση της διαδικασίας εργοσήμου. Εκ μέρους των παραγωγών κατατέθηκαν εγγράφως οι προτάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρεργάτες τους, οι οποίες έχουν κατατεθεί προηγουμένως στα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κατήγγειλαν τα εντεινόμενα φαινόμενα εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, αφού φασόλια εισαγόμενα, σαφέστατα κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής εμφανίζονται στην αγορά ως «ΠΓΕ Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς» με τιμές ανταγωνιστικές. Για να αντιμετωπιστεί η αξιόποινη αυτή συμπεριφορά κερδοσκόπων, που δυσφημίζουν το εξαιρετικό Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Φασόλι Καστοριάς ζήτησαν την αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της.

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην πρόκληση για την ανάδειξη της ποιότητας του εξαιρετικού προϊόντος, στην δυνατότητα αξιοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επιλογή χρηματοδότησης των Ομάδων Παραγωγών και στην επιλογή στήριξης των σχεδίων καθετοποίησης. Όπως είπε, η πιστοποίηση, η τυποποίηση, η ενσωμάτωση καινοτομίας, η εξωστρέφεια και οι νέες αγορές, η αναζήτηση του ακριβότερου ραφιού για το εκλεκτής ποιότητας προϊόν μας είναι συνευθύνη μας, τόσο του υπουργείου όσο και των Ομάδων Παραγωγών και των παραγωγών.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι η πρόκληση για τα πιστοποιημένα ποιοτικά μας προϊόντα, όπως το ΠΓΕ Φασόλι Καστοριάς, είναι να ανταγωνιστούμε τα καλύτερα αντίστοιχα διεθνώς, στις καλύτερες τιμές, στηρίζοντας και τον παραγωγό, την τοπική και την εθνική οικονομία.