Σύσκεψη Μπόλαρη με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών εξέφρασε την άποψη, ότι οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να είναι επιλογή για την ενίσχυση ακριβών παραγωγών με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η ανάγκη ύπαρξης και στήριξης των αναγκαστικών συνεταιρισμών, η καταβολή ενισχύσεων αλλά και θέματα που αφορούν τα χαρτογραφικά υπόβαθρα αμπελουργών τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Σάμου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, Γιάννης Καραγιάννης, ο Γ. Διευθυντής της Ένωσης, Ηλίας Καριώτογλου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Ακόμα παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Αμυρσώνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νικόλαος Κατρακαζος.

Από την πλευρά της η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών εξέφρασε την άποψη, ότι οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να είναι επιλογή για την ενίσχυση ακριβών παραγωγών με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, ενημέρωσε για την προετοιμασία σε ουσιαστικό και νομικό επίπεδο από Ελληνικής πλευράς, προκειμένου να ενημερωθούν αρμοδίως οι υπηρεσίες της Ε.Ε. για την ιστορικότητα της λειτουργίας των αναγκαστικών Συνεταιρισμών (μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, οινοποιεία Σάμου, Σαντορίνης) για την συντονισμένη οργάνωση, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, ο αριθμός των συνεταιρισμένων παραγωγών, τα ποιοτικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.

Υπογράμμισε, τη σταθερή βούληση της Κυβερνήσεως να υποστηριχθούν οι συγκεκριμένοι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, αναφέρθηκε στην Ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία που συνηγορεί υπέρ της αναγκαστικότητας τους. Υπογράμμισε την συνευθύνη των οινοπαραγωγών, συνεταιρισμών, ενώσεων, τοπικής κοινωνίας και Υπουργείου ώστε το παραγόμενο εξαιρετικό προϊόν, το περίφημο σαμιώτικο κρασί, να έχει τη θέση που του πρέπει στις ακριβότερες προθήκες του κόσμου, με τη διαχείριση σύγχρονου και αποτελεσματικού μάρκετινγκ από πλευράς ΕΟΣ Σάμου.