Άνθη, φυτά με κέρδη παρά την κρίση

Άνθη, φυτά με κέρδη παρά την κρίση

Η ανθοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος με παράδοση δεκαετιών στη χώρα μας. Άρχισε να αναπτύσσεται από την περίοδο 1930-1940 και από τη δεκαετία του 1970 αποτέλεσε έναν από τους δυναμικότερους τομείς ανάπτυξης της φυτικής παραγωγής.

Οι ανθοκομικές καλλιέργειες στην Ελλάδα καλύπτουν σήμερα έκταση περίπου 13.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι θερμοκήπια. Τα δρεπτά άνθη καταλαμβάνουν έκταση 5.500 στρεμμάτων, τα γλαστρικά 1.200 στρέμματα και τα φυτά κηποτεχνίας περισσότερα από 2.200 στρέμματα. Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες, όπως κυκλάμινα, μολόχες, χρυσάνθεμα, φυτά εξωτερικού χώρου, όπως έλατα – λεμονοκυπάρισσα κ.λπ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων, Γ. Σταμάτης, αν και ήταν ένας δυναμικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζει στασιμότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, και φέτος, όπως τονίζει, οι προβλέψεις συνεχίζουν να ακολουθούν τη φθίνουσα πορεία, ενώ παράλληλα ο κλάδος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και βελτίωση, τόσο των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων όσο και σε μηχανήματα.

Παρά τα προβλήματα στην καλλιέργεια και στην εμπορία λουλουδιών, τα ανθοκομικά προϊόντα αποφέρουν κέρδη. Ο ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα εκτιμάται περίπου στα 60 με 70 εκατ. ευρώ, στο χονδρεμπόριο. Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Σταμάτης, ο τζίρος πραγματοποιείται χωρίς το κατάλληλο ευνοϊκό περιβάλλον, αφού οι ανθοκομικές επιχειρήσεις είναι εντάσεων κεφαλαίου και λόγω της οικονομικής κατάστασης υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Σε ό,τι αφορά τον εξαγωγικό χαρακτήρα του κλάδου, οι εξαγωγές είναι πολύ χαμηλές και γίνονται κυρίως στα Βαλκάνια, την Ιταλία και τη Μέση Ανατολή. Ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός αποτελείται από 20 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προμηθεύουν την ανθαγορά του συνεταιρισμού με προϊόντα σε τιμές χονδρικής.