Μειωμένες οι τιμές παραγωγού στα βιομηχανικά βερίκοκα

38 έως 50 λεπτά το κιλό η τιμή του προϊόντος που «φεύγει» για κομπόστα
19/06/2024
1' διάβασμα
meiomenes-oi-times-paragogou-sta-viomichanika-verikoka-324213

Χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι στη Βόρεια Ελλάδα οι τιμές παραγωγού στα βιομηχανικά βερίκοκα που παραδίδουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες στα εργοστάσια για την παρασκευή κομπόστας, χυμού κ.ά.

Ειδικότερα, η τιμή παραγωγού στα βιομηχανικά βερίκοκα για κομπόστα στις φρουτοπαραγωγικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική) και της Θεσσαλίας, κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα στα 38 με 50 λεπτά το κιλό, ενώ στη χυμοποίηση η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά το κιλό.

Αντίστοιχα, η περσινή τιμή που έδωσε η μεταποίηση στους παραγωγούς βιομηχανικών βερίκοκων ήταν 50 λεπτά το κιλό, καθώς υπήρχε μειωμένη παραγωγή, όπως λένε οι μεταποιητές, και αυξημένη ζήτηση λόγω των ζημιών στην παραγωγή που σημειώθηκαν σε ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις της φετινής παραγωγής επιτραπέζιου και βιομηχανικού βερίκοκου παρουσιάζουν μείωση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της ακαρπίας σε ποσοστό 50% έως 80%, ανάλογα με την περιοχή, ενώ σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής βερίκοκου επλήγη από τις χαλαζοπτώσεις και τις έντονες βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.