Έλληνικό αγγούρι: Οι εξαγωγές απάντηση στη χαμηλή ζήτηση

Στην Κρήτη, στην τελική ευθεία για την καλλιέργεια, οι τιμές καταγράφουν αυξητική πορεία

Οι εξαγωγές απάντηση στη χαμηλή ζήτηση για το ελληνικό αγγούρι

Διαφορετική είναι η εικόνα για την εμπορική πορεία του αγγουριού θερμοκηπίου (ανά περιοχή) που αυτή την περίοδο συγκομίζεται σε Τριφυλία και Κρήτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο της συγκομιδής. Για παράδειγμα στην Κρήτη, που η παραγωγή ολοκληρώνεται, οι τιμές καταγράφουν αυξητική πορεία. Όπως μας εξηγεί ο Αντώνης Ζαχαριαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», οι τιμές έχουν ανακάμψει και από τα 20 λεπτά/κιλό και κυμαίνονται πλέον στα 55 λεπτά/κιλό.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, μας αναφέρει: «οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (30 λεπτά το ζευγάρι, ενώ ξεκίνησε στα 50 λεπτά) γεγονός που οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση, όπως αυτή διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά. Ευτυχώς, έχουμε τις εξαγωγές σε χώρες όπως η Βουλγαρία, που ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον.

Στην Τριφυλία η παραγωγή φέτος αναμένεται να προσεγγίσει του 15.000 τόνους

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, μας κάνει γνωστό ότι στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ η παραγωγή φέτος αναμένεται να προσεγγίσει του 15.000 τόνους. Η συγκομιδή –σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ– ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. «Οι εξαγωγές προωθούνται κυρίως προς την Βουλγαρία και μικρότερες ποσότητες σε άλλες βαλκανικές χώρες», σημειώνει.

Χρήστος Διαμαντόπουλος