Στον Λιθότοπο Σερρών, πλάι στο μεγάλο φράγμα του Στρυμόνα, στη νότια όχθη της Κερκίνης, ο επισκέπτης έχει άμεση επαφή με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, τη πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Περιμετρικά της λίμνης, αγελάδες, πελεκάνοι, ο ψαράς που καρτερεί το τσίμπημα του γουλιανού. Στον υδάτινο καθρέφτη αντανακλάται το Μπέλες, με την ψηλότερη κορφή του να ξύνει τον ουρανό στα 2.031 μέτρα. Στο λιμανάκι του χωριού Κερκίνη, ο τόπος κοκκινίζει από τα φλαμίνγκο, σταχτοτσικινιάδες κρύβονται στις καλαμιές, και τα άλογα του «Ιχνηλάτη» καλπάζουν στις όχθες της λίμνη, προσφέροντας στους επισκέπτες, μια συναρπαστική περιήγηση στο βασίλειο των πουλιών. Ο «Ξενώνας Ιχνηλάτης» είναι το δημιούργημα του, Θόδωρου Αλατζίδη και της Σοφίας Χρυσοχοΐδου. Μόνοι τους, έστησαν το σκηνικό για την δική τους ταινία. Μια οργανωμένη φάρμα με άλογα και μια ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών δίνουν δυναμικά το παρόν στην λίμνη Κερκίνη. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες και οι δραστηριότητες, βασίζονται στη φιλοσοφία της οικολογικής συνείδησης.

Γεννήθηκα σε έναν τόπο ευλογημένο

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

«Η οικογένειά μου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Μεγάλωσα κοντά στα άλογα και απέκτησα ιδιαίτερο δεσμό μαζί τους. Το 1999 ξεκίνησα με μία μικρή φάρμα των 5 αλόγων. Με αυτά, οργάνωσα ιππικές περιηγήσεις στους επισκέπτες της λίμνης. Από το 2003 έως και το 2010, εντάχθηκα στο πρόγραμμα με τα απειλούμενα άλογα της Πίνδου. Όταν το πρόγραμμα έκλεισε, είχα σχεδόν 300 άλογα. Μαζί με την Σοφία Χρυσοχοΐδου είχαμε την ιδέα για ένα αγροτουριστικού ξενώνα, που συνδυάζει την διαμονή, με τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή», μας λέει ο Θόδωρος.

Διαμονή

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

Ο «Ξενώνας Ιχνηλάτης», είναι έτοιμος να σας υποδεχθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Τα χτισμένα με μεράκι δωμάτια, διαθέτουν τζάκι, καθιστικό χώρο, καθώς και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 5μελείς οικογένειες. Δεν λείπει το παραδοσιακό πρωινό που προσφέρεται στο δωμάτιο, με αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής. Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος στο κτήμα του Ιχνηλάτη θα ετοιμάσει για σας μοναδικά εδέσματα, εμπλουτισμένα πάντα με τοπικές γεύσεις. Και φυσικά από την αυλή δε λείπει η ψησταριά…για τους λάτρεις του ψησίματος.

Η Φάρμα

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

Η φάρμα διαθέτει 30 άλογα και πουλάρια που σας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε μια ήρεμη βόλτα δίπλα στη λίμνη, στο δάσος ή μια περιπέτεια στα καταπράσινα μονοπάτια του όρους Κρούσια. Από το 1999 ο Ιχνηλάτης ειδικεύεται στην εκτροφή, αναπαραγωγή και εκπαίδευση αλόγων τα οποία εν συνεχεία διαθέτει και προς πώληση, για ελεύθερη ιππασία, ή ως κατοικίδια ζώα. «Τα άλογα μας είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους και πολύ φιλικά. Το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Οι φυλές των αλόγων είναι κυρίως ελληνικές αλλά και κάποια από αυτά είναι αυστριακά Ηaflinger», εξηγεί ο Θόδωρος.
Καλπάστε, λοιπόν, σε περιηγήσεις 2 – 3 ωρών, καθώς και σε διήμερες εκδρομές στο βουνό με τα άλογα, και διαμονή σε καταφύγιο, ή σε σκηνές. Αν προτιμάτε το ποδήλατο, υπάρχουν όμορφες διαδρομές για ποδηλασία γύρω από το κτήμα. «Επίσης διαθέτουμε βάρκες για περιηγήσεις- ξεναγήσεις, στα απέραντα λιβάδια της Κερκίνης. Οι περιηγήσεις είναι ασφαλείς, εύκολες ακόμα και για παιδιά και δεν απαιτείται εμπειρία. Πάντα γίνονται υπό την επίβλεψη έμπειρου συνοδού», αναφέρει.

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

 Ixnilatis Guesthouse1Θόδωρος Αλατζίδης

Δουλεύουμε με ξένους τουρίστες!
Ο Θόδωρος Αλατζίδης έχει όμως να μας πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως ότι αυτός και η Σοφία δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην επένδυσή τους στην αρχή της οικονομκής κρίσης. «Αν έχεις μεράκι και όρεξη γι’ αυτό που κάνεις, η όποια κρίση θα σε επηρεάσει μόνο προσωρινά», είναι η άποψή του. Και προσθέτει:

  • Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν την λίμνη Κερκίνη ως προορισμό. Αρκετούς μήνες του έτους δουλεύουμε με ξένους τουρίστες.
  • Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο σχετικά με τον αγροτουρισμό στην Ελλάδα. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο τέτοιες προσπάθειες και να βγάλει ένα πλάνο διότι η χώρα μας, έχει πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους μονάδες.
  • Εάν θα ενθάρρυνα κάποιον να κάνει κάτι παρόμοιο, η επιλογή του θα έπρεπε να γίνει πρωτίστως με γνώμονα την περιοχή. Θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο. Έπειτα να είναι γνώστης των αλόγων και έτοιμος να δουλέψει πολλές ώρες!

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ: Το Λιβάδι που Δακρύζει

Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935 – 2012): Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους τόπους ή οι τόποι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν.

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ:Το Λιβάδι που Δακρύζει

Αφεθείτε στην (ποιητική) πραγματικότητα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και αφήστε το έργο του, να σας ταξιδέψει στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη. Μια λίμνη, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, «Το Λιβάδι που Δακρύζει» (2004), την πρώτη από την τριλογία, του Έλληνα σπουδαίου σκηνοθέτη. «Ήταν ένας δικός μας άνθρωπος», δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Για τις ανάγκες της ταινίας, κατασκεύασε ένα χωριό, στον πυθμένα της λίμνης. Περίπου 92 σπίτια, μαζί με την εκκλησία, το δημαρχείο και το διώροφο καφενείο, βυθίστηκαν από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Τότε ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας!

300 είδη πουλιών

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Βρίσκεται στον νομό Σερρών. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Απέχει 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από Σέρρες. Αρκετοί από τους κατοίκους σήμερα, ασχολούνται με την αλιεία. Η λίμνη έχει την μεγαλύτερη έκταση υδάτινης περιοχής στην χώρα μας, που καλύπτεται από νούφαρα. Το κυνήγι απαγορεύεται. Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών, 30 είδη ψαριών, 20 είδη ερπετών, 10 είδη αμφιβίων και το κυριότερο, 300 είδη πουλιών. Είναι η κυριότερη περιοχή διαχείμασης και μετανάστευσης του αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη. Από το 1971 ο υγρότοπος προστατεύεται από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ.

Τοπικές εκδηλώσεις

Στην περιοχή θα ζήσετε έθιμα και γιορτές που θα σας μαγέψουν. Όπως τη γιορτή του βουβαλιού, του καλαμποκιού, και του ψαριού. Οι κάτοικοι ξέρουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στη γη, στο νερό, και στους θησαυρούς τους.
Ένας σύντομος κατάλογος από τις τοπικές εκδηλώσεις:

  • Γιορτή Βουβαλιού στα Χρυσοχώραφα. Τέλη Ιουλίου, με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοχωράφων Σερρών. επισκέπτες απολαμβάνουν γεύσεις από βουβάλι και παράλληλα ενημερώνονται για την θρεπτική αξία του κρέατος και του γάλακτος
  • Γιορτή Καλαμποκιού στο Βαλτερό. Ένα πολιτισμικό πανηγύρι με μουσική, θέατρο, χορό και κάθε λογής εδέσματα με βάση το καλαμπόκι. Καλαμποκόψωμα, μπομπότα, πίτες, λουκουμάδες, κέικ και ψητό καλαμπόκι. (τέλη Ιουλίου)
  • Μεγάλη Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας . Διαρκεί 6 μέρες. Με τους μοναδικούς «Παλαιστικούς Αγώνες», αποτελεί το αυγουστιάτικο γεγονός της περιοχής. Όλοι απολαμβάνουν τα πασίγνωστα λουκάνικα στα πρόχειρα στημένα μαγαζιά και μαγκάλια σε κάθε γωνιά. (2ο 10ήμερο του Αυγούστου).
  • Γιορτή ψαριού. Στο Λιθότοπο. Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες συμμετέχουν, απολαμβάνοντας δίπλα στη λίμνη Κερκίνη πάνω από έναν τόνο ολόφρεσκων ψαριών προσφορά του Δήμου Ηράκλειας. Η των αλιευμάτων συνδυάζεται με χορευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακή μουσική, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων.

Νεροβούβαλοι, λιχουδιές, και…οχυρά

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

Και φυσικά εδώ στην Κερκίνη θα γνωρίσετε τους σχεδόν εξωτικούς νεροβούβαλους, τουριστική ατραξιόν αλλά και περιζήτητους για το κρέας τους. Μπορεί να φαίνονται άγριοι, στην πραγματικότητα όμως είναι άκακοι και φιλικοί, αρκεί, όπως λένε οι ντόπιοι, «να σε γνωρίζουν». Εκείνοι τους έσωσαν από την εξαφάνιση, όταν αντιλήφθηκαν πως το κρέας τους έχει θρεπτική αξία ίσως ανώτερη κι απ’ τα βοοειδή. Έφτιαξαν φάρμες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνηςΕπίσης, από τους Συνεταιρισμούς Γυναικών στα Πορόια και στην Κερκίνη, θα γευτείτε ζυμαρικά, γλυκά, μαρμελάδες και παραδοσιακά λικέρ. Από το κρεοπωλείο Μπόρας, στη Λιβαδιά, αλλαντικά από βουβαλίσιο κρέας. Δοκιμάστε τον καβουρμά, που είναι η κλασική σπεσιαλιτέ της περιοχής. Έξω από το χωριό Άγκιστρο θα συναντήσετε ένα από τα μεγαλύτερα ιχθυοτροφεία πέστροφας της Βόρειας Ελλάδας, στην ψαροταβέρνα του οποίου μπορείτε να απολαύσετε νόστιμη καπνιστή πέστροφα και βαρελίσιο κρασί.

Ένας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης

Τέλος, όσοι έχετε την τύχη να βρεθείτε στην όμορφη αυτή περιοχή της Ελλάδας, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα γραφικά Άνω Πορόια, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και στο ησυχαστήριο του τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, στο ενυδρείο της Βυρωνείας, στα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη, στο Οικολογικό περιβαλλοντολογικό κέντρο Κερκίνης. Και άλλους προορισμούς, που μόνοι σας θα ανακαλύψετε.

Μυρσίνη Γρηγόρη