Αγροτικός συνεργατισμός vs κρίση στις Πηγές Νέστου

Κέρδισαν το παιχνίδι του συνεργατισμού όσοι συντάχθηκαν με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηγών Επαρχίας Νέστου, που αριθμεί 150 μέλη. Βρήκαν απάντηση στην κρίση και το μυστικό για έναν υγιή συνεταιρισμό, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Κώστα Λεπίδα, είναι «η αγάπη για τον συνεταιρισμό από διοίκηση και μέλη, καλές συναλλαγές και όχι “αρπαχτές”, που οδήγησαν στην κατάρρευση των συνεταιρισμών και των ενώσεων». Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε το 1946 και ακολούθησε μια καλή πορεία.

Το 2011 διαχωρίστηκε από την ΕΑΣ Καβάλας

«Επιλέξαμε να παραμείνουμε αυτοκέφαλοι και προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δραστηριότητα, από το λίπασμα μέχρι και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο των συνεταίρων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς έχουμε συνεργάτες και από την Χρυσούπολη». Η όλη δραστηριότητα γίνεται χωρίς χρηματοδότηση από τράπεζες, μόνο με κεφάλαια του συνεταιρισμού.

«Φύγαμε από την Ένωση με τζίρο περίπου 600.000 ευρώ και φτάσαμε στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Εμπορευόμαστε καλαμπόκι, φασόλια, ρύζι, ηλιόσπορο, σόγια. Τα κέρδη μοιράζονται ανάλογα με την καλλιέργεια του καθενός. Μπήκαμε στην εμπορία φαρμάκων και λιπασμάτων, σε ό,τι σχετίζεται με τον αγρότη».

Μαρία Αμπατζή