Ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Με σχετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών

Ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπορεί κάθε επιχείρηση να διαθέτει έναν ακατάσχετο λογαριασμό προωθεί η κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σημειώνοντας ότι θα μπορούν (σ.σ. οι επιχειρήσεις) να τηρούν έναν ακατάσχετο λογαριασμό για έσοδα μέσω POS και κάλυψη εξόδων – αγορών για τις ανάγκες τους μέσω κάρτας.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Κόκκαλη, προανήγγειλε παρεμβάσεις κατά της αισχροκέρδειας σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση «μόνο με το διάβολο δεν θα συνεργαστεί» στο πλαίσιο του αγώνα τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς» προωθώντας στοχευμένες παρεμβάσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών για τα POS, τις χαρακτήρισε υψηλές τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να μειωθούν, προαναγγέλλοντας ότι θα αποστείλει επιστολές σε όλες τις τράπεζες για τον σκοπό αυτό. Περαιτέρω σημείωσε ότι θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση του κόστους αγοράς και συντήρησης των μηχανημάτων για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (POS).

Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες «να συνεργαστούν για την αλλαγή της νοοτροπίας και για την εφαρμογή των ρυθμίσεων και όχι για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και ότι θα ακολουθήσει συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

«Αν επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές, θα υπάρξει κοινωνικό όφελος. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως είχαμε στην αύξηση των εσόδων Δημοσίου και στα τέλη κυκλοφορίας παρά τα όσα λέγανε διάφοροι», συμπλήρωσε.

Γιάννης Τσατσάκης