Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές φέρνει το ν/σ για τα βοσκοτόπια

Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ την Τρίτη 9 Απριλίου, από τον ΕΛΓΑ

Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο 13 του ν/σ με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων των ν. 3877/2010 (Α΄ 160) και 2342/1995 (Α΄ 208)»:

Με την παράγραφο 1 του προτεινόμενου άρθρου, με την οποία αντικαθίσταται η περίπτωση α’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3877/2010, στους πόρους του ΕΛΓΑ ορίζεται για την καλλιέργεια της ελιάς η ασφαλιστική εισφορά σε ποσοστό 1,5% επί της ασφαλιζόμενης αξίας, εξαιτίας της μεγάλης και σταθερής συνεισφοράς της καλλιέργειας στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (30 εκατ. € επί των εσόδων κατ’ έτος), σε σχέση με τις καταβληθείσες για την καλλιέργεια αυτή αποζημιώσεις. Σημειώνεται ότι: α) η περίπτωση αυτή προβλέπεται με σχετική κοινή Υπουργική απόφαση και β)  για λόγους νομοτεχνικής ορθότητας αντικαθίσταται το σύνολο των διατάξεων της περίτπωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3877/2010.

Με την παράγραφο 2 του προτεινόμενου άρθρου, με την οποία αντικαθίσταται η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3877/2010, προστίθεται και η αλιευτική παραγωγή στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη.

Με την παράγραφο 3 αντικαθίστανται οι περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3877/2010. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της ασφαλιζόμενης αξίας λαμβάνεται υπόψη, εκτός των άλλων,  η μέση παραγωγή ανά νομό και ανά στρέμμα ή δένδρο των δηλούμενων καλλιεργειών. Διαγράφεται η φράση «ανά νομό» για να υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού της  μέσης παραγωγής και ανά περιφέρεια ή γεωγραφική ζώνη  ή ακόμα και ανά χώρα. Επίσης, στην τρίτη παράμετρο για τον υπολογισμό της ασφαλιζόμενης αξίας προστίθεται η λέξη «μέση» έτσι ώστε να διασφαλιστεί η στατιστική επεξεργασία της αξίας κάθε προϊόντος.

Με την παράγραφο 4 αντικαθίσταται το άρθρο 17 του ν. 3877/2010, διότι δεν υπάρχουν Πίνακες Πιστοποιημένων Εμπειρογνωμόνων, ούτε και διαδικασία ή φορέας που να τους πιστοποιεί.