Ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το Aegialis Hotel & Spa διοργανώνουν για 13η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, Διατήρησης & Προστασίας της Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 26 Οκτωβρίου 2015 στην Αιγιάλη της Αμοργού.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, η ανταλλαγή ιδεών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού, παραγωγοί και διακεκριμένα πρόσωπα από όλο τον κόσμο βρίσκονται ανάμεσα στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, οι οποίοι συμβάλλουν στην προώθησή της μέσω άρθρων σε εφημερίδες ή περιοδικά, ταινιών ή ντοκιμαντέρ καθώς και διαφημίσεων της Αμοργού και των εργασιών που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται γύρω από τρεις άξονες:

  • Καθημερινές επισκέψεις και περιπάτους σε όλο το νησί –ως ταξίδι Τύπου
  • Συνεδριάσεις το απόγευμα, πάνω σε θέματα πολιτισμού και βιώσιμου τουρισμού
  • Προβολή ταινιών στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το νησί, θα περπατήσουν στα αρχαία μονοπάτια, θα συλλέξουν αρωματικά βότανα από τα βουνά, θα επισκεφτούν το αποστακτήριο αιθερίων ελαίων, θα απολαύσουν τοπικά προϊόντα, θα παρακολουθήσουν παραδοσιακές εκδηλώσεις και θα γνωρίσουν τη δουλειά διαφόρων καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις (κεραμικής, φωτογραφίας, χειροτεχνίας).

Κατά τη διάρκεια του ΥΠΕΡΙΑ 2015, θα πραγματοποιηθεί το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού. Το φετινό κεντρικό θέμα είναι « Αμοργός: Μονοπάτια από το Παρελθόν στο Μέλλον. Κοινωνικο-οικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές προοπτικές» με επιμέρους θέματα:

  • Λαϊκός πολιτισμός και ανάπτυξη στα μικρά νησιά
    Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη , τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • Αναβαθμίδες για καλλιέργεια: αναπόσπαστο στοιχείο του νησιωτικού τοπίου του Αιγαίου
    Δρ. Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτρια Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Περιοχές Natura: Νομοθετικό πλαίσιο και νομολογία
    Δήμητρα Καββαδά, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Υπουργείο Περιβάλλοντος
  • Τοπικά προιόντα: η πολιτισμική τους διάσταση – Η Κουζίνα του Αιγαίου.
    Δρ. Ευάγγελος Καραμανές, Κύριος ερευνητής, Διευθύνων, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • Δίκτυο Πεζοπορίας Αμοργού: τα οφέλη της πιο οικονομικής επένδυσης στον τομέα του τουρισμού
    Φοίβος Τσαραβόπουλος, MSc Διαχείρισης Περιβάλλοντος, MSc Ευρωπαϊκών Σπουδών
  • Ίδρυμα Βελανιδιά: Εμπνεόμενοι από το παρελθόν, δημιουργούμε προοπτικές για την προστασία και αναβάθμιση του οικοσυστήματος του νησιού
    Lonaïs Jaillais, Ευρωπαϊκός Συνοδός βουνού,Εκπαιδευτής Θαλασσίων Αθλημάτων και Οδηγός Φύσης
  • Διαδικασίες ένταξης του μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού στη λίστα των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO
    Ελένη Μεθοδίου, Μέλος στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων της UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών
    Dr Giovanni Perotti, αρχιτέκτονας
  • Προσβάσιμος τουρισμός για όλους
    Ivor Ambrose, Ανεξάρτητος Σύμβουλος σε θέματα έρευνας και διαχείρισης προγραμμάτων για την ανάπτυξη Προσβάσιμου Τουρισμού για Όλους (ENAT)
    Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Αρχιτέκτονας σε θέματα Καθολικού Σχεδιασμού, προσβασιμότητας του δομημέμου περιβάλλοντος και σε θέματα Προσβάσιμου Τουρισμού για Όλους (ENAT)
  • Ιατρικός Τουρισμός: Μάρκετινγκ και διεθνείς προοπτικές ανάπτυξης μιας ειδικής μορφής τουρισμού
    Γεωργία Ζούνη, Καθηγήτρια στο Τουριστικό Μάρκετινγκ Πανεπιστημίου Πειραιώς
  • Aegean Cuisine – Η κουζίνα του Αιγαίου

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ από τις 19.30, στο Aegialis Hotel & Spa, ακριβώς μετά από την ωριαία προβολή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Όλες οι απογευματινές προβολές και συνεδριάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε τόσο οι κάτοικοι της Αμοργού όσο και οι επισκέπτες να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική. Αναχώρηση από τον Πειραιά για την Αιγιάλη την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με το Blue Star στις 17.30. Αναχώρηση από την Αμοργό, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου με το Blue Star στις 06.00 από τα Κατάπολα.