Αναταραχή για την τιμή της πρώιμης πατάτας στη Μεσσηνία

Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η εαρινή πατάτα στη Μεσσηνία, αν και οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα θετικές πριν αρχίσει η διάθεσή της στο εμπόριο. «Οι κλιματολογικές συνθήκες», όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, «έδειχναν ότι θα πηγαίναμε σε μια καλή για την εποχή περίοδο συγκομιδής. Τελικά, κάτι δεν πάει καλά». Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις περιοχές της Μεσσήνης και της Καλαμάτας μπορούν να αποδώσουν, έως το Πάσχα, 10.000 και πλέον τόνους άριστης πατάτας και οι εκτάσεις από τον νομό Αχαΐας 30.000 τόνους.

Οι παραγωγές Μεσσηνίας και Αχαΐας επαρκούν για τις ελλαδικές ανάγκες μέχρι το Πάσχα, σε λογικές τιμές, ώστε να καλύπτεται και η μικρότερη στρεμματική απόδοση, λόγω πρωιμότητας. Αν και τις προηγούμενες χρονιές όλα πήγαιναν όπως έπρεπε, φέτος φαίνεται ότι η τιμή κατρακύλησε λόγω της εισαγωγής πατάτας από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, και αυτό προκάλεσε την πτώση της τιμής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο Μεσσήνης, που προσπαθεί μαζί με άλλους φορείς της περιοχής να ασκήσει πιέσεις ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην επανέλθει.

Στο ζήτημα που προέκυψε ενεπλάκη και η Περιφέρεια, που προτίθεται να καλέσει σύντομα σε διαβούλευση όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που μπορεί να γίνουν αυτή τη στιγμή, μιας και είναι δύσκολο να ρυθμιστεί τώρα η αγορά. Σκοπός της είναι, όμως, να μπουν σωστά τα «θεμέλια» για τις επόμενες χρονιές, ώστε να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία ανάλογα μελλοντικά προβλήματα, αναλογιζόμενη, παράλληλα, τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.

Γιώργος Αργυρίου