Ανοιχτός σε «διορθώσεις» στο ασφαλιστικό των αγροτών δηλώνει ο Τσίπρας

Κάλεσμα για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο πρωθυπουργός αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Ταυτόχρονα ωστόσο υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και επέμεινε ότι, ειδικά για τον αγροτικό κόσμο, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση των συντάξεών τους –«διπλασιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά για σχεδόν τους μισούς παραγωγούς.
Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία τονίζοντας ότι «δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση».
Αναλυτικά το απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που αναφερόταν στους αγρότες:
«Πολλά ακούγονται για το φορολογικό. Καλό θα είναι να μην πιστεύει κανείς σε δημοσιεύματα και ειδήσεις. Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα και μέχρι στιγμής το φορολογικό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς. Δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.
Την ίδια στιγμή στο ασφαλιστικό οι αναγκαίες αλλαγές που έρχονται σε ότι αφορά τις συντάξεις των αγροτών δεν είναι, όπως λένε, τόσο αρνητικές. Με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου. Σε ότι αφορά δε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτές θα ωριμάσουν σε βάρος τετραετίας. Ενώ το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον ορισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και σε αυτό το ζήτημα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις.
Οι αγρότες όμως πρέπει να ξέρουν ένα πράγμα. Θα κάνουμε τα απάντα για να προστατεύσουμε το εισόδημά τους και να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου.
Γιατί πέραν του ασφαλιστικού δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για αυτά τα προβλήματα.
Και αναρωτιέμαι γιατί;
Δεν έχουν ξαφνικά άλλα αιτήματα;
Και όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή έδωσε μάχες για τους αγρότες και μάλιστα κατάφερε μόλις πριν από ένα μήνα να δώσει, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, στους λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών αποζημιώσεις ύψους 2 δισ ευρώ, της περιόδου 2008- 2014, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστερούσαν για χρόνια.
Και επιπλέον για πρώτη φορά το καταφέραμε στην ώρα του, στο σύνολο του ποσού και χωρίς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που δεν μπαίνουν άλλα αιτήματα στο τραπέζι.
Θέλω να πιστεύω σε έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο.
Και μπροστά μας έχουμε επίσης για την επόμενη πενταετία τη δυνατότητα να διαθέσουμε περίπου 20 δισ σε πόρους στον αγροτικό πληθυσμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Πρώτον από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 6 δισ ευρώ
Και δεύτερον τα 14 δισ των κοινοτικών ενισχύσεων.
Πείτε μου ποια άλλη κοινωνική κατηγορία στο τόπο έχει τη δυνατότητα απορρόφησης παρόμοιων πόρων στην επόμενη πενταετία.
Ωστόσο, το ζήτημα εδώ είναι αν θα είναι δίκαιη και παραγωγική η διανομή αυτών των πόρων.
Διότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι τόσα χρόνια δεν ήταν ούτε δίκαιη, ούτε παραγωγική, η διανομή των κοινοτικών πόρων.
Διότι ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις αλλά και αγρότες που είναι η πλειοψηφία τους που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους.
Ε, λοιπόν εμείς για αυτούς νοιαζόμαστε. Για τον αγροτικό κόσμο που ζει σε συνθήκες ανέχειας. Που παίρνει επιδοτήσεις μικρότερες από τα έξοδά του. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να προστατεύσουμε και με αυτό τον κόσμο θέλουμε να έρθουμε σε ουσιαστικό διάλογο και επικοινωνία.
Για αυτό και η βασική μας επιλογή είναι η δίκαιη κατανομή τόσο των πόρων όσο και των βαρών.
Η ενίσχυση της συνεργατικής λειτουργίας.
Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς το οποίο έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα».
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους αγρότες» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο του Π.Φαλήρου, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκεμε αφορμή τον έναν χρόνο της κυβέρνησης.
Η εκδήλωση έίχε τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά. Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε».
«Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε επίσης ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους».
Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».
Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».
«Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ, και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να δώσουν απαντήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.
«Ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ»
Έκανε λόγο για προσπάθεια επανασυσπείρωσης αυτών των δυνάμεων με στόχο να γυρίσει η χώρα πίσω, στην εποχή της «ανομίας και της αυθαιρεσίας της ολιγαρχίας και των καναλαρχών».
Σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης και τις εγκάλεσε ότι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Τόνισε ότι «κάποιος θα είναι ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ», ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κάλεσε να διευκρινίσει αν είναι «με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ».
Επίσης, απηύθυνε τα ερωτήματα: ποια είναι η πρόταση αυτών των δυνάμεων για το Ασφαλιστικό «που οι ίδιοι κατέστρεψαν», ποιά είναι η πρόταση για τους αγρότες «που αυτές οι δυνάμεις φτωχοποίησαν».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κρίσιμο δίλημμα για το Ασφαλιστικό συμπυκνώνεται στο «ή μεταρρύθμιση του συστήματος ή κατάρρευση του συστήματος».
«Δεν θα πολεμήσουμε τον Μητσοτάκη για τις ρίζες του»
«Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμήσουμε για τις ιδέες του με τις δικές μας ιδέες, θα τον πολεμήσουμε για τις πράξεις του και για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν καθαίρεσε διευθυντές και προϊσταμένους και σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα» είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι αντίθετα με όσα έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο τερματίζεται το ρουσφέτι και η κομματοκρατία.
«Θα το στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα Ποταμίσια εξαπτέρυγα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, είπε ότι «μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις και πως ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί.
«Ελπίζω να συναινέσει η ΝΔ, αλλιώς θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Διορθωτικές κινήσεις» προαναγγέλλει και ο Κατρούγκαλος
Στο μεταξύ, διορθωτικές παρεμβάσεις προαναγγέλλει μέσω άρθρου του στη Ναυτεμπορική και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην αντιστροφή του ταξικού προσήμου ενός άδικου αφαλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, στοχεύει η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, επισημαίνει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην Ναυτεμπορική, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, υπό τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι».
Όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση αυτή, «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».
Όπως τονίζει ο κ.Κατρούγκαλος, «…το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».
Ωστόσο, «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα”, σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές».
Όπως προσθέτει, «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν “κόφτη” στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα».