Πρόσω ολοταχώς για νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στις γεωργικές αγορές

Ραγδαίες εξελίξεις και νέες πρωτοβουλίες της Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο

Πρόσω ολοταχώς για νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στις γεωργικές αγορές

Νέο καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το χοίρειο κρέας, ενίσχυση των υφιστάμενων καθεστώτων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εξαγωγικών πιστώσεων ήταν μεταξύ των πρώτων προτάσεων που αναδείχθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, που είχαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στις αρχές τις εβδομάδας, στο πλαίσιο του ιδιαίτερα «θερμού» πρώτου συμβουλίου του 2016.

«Μεταξύ τυρού και αχλαδίου», στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η ολλανδική προεδρία, οι εθνικές αντιπροσωπείες, με προεξάρχοντες τους Γάλλους, τους Πολωνούς και τους Ισπανούς, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης στις αγορές γάλακτος, χοίρειου κρέατος και οπωροκηπευτικών. Η γαλλική αντιπροσωπεία είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος, κυκλοφορώντας υπόμνημα μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών και διασφαλίζοντας τη στήριξη των περισσότερων κρατών-μελών. Μεταξύ των προτάσεων της Γαλλίας, περιλαμβάνεται η αύξηση της τιμής παρέμβασης στο γάλα, η εισαγωγή μηχανισμών πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης κατά των κρίσεων και η χορήγηση αποζημίωσης στους παραγωγούς, που μειώνουν εθελοντικά την παραγωγή τους σε περιόδους πτώσης των τιμών.

Οι Ισπανοί κατέθεσαν τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις, επίσης με υπόμνημα, στο οποίο εκθέτουν τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω των χαμηλών τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κορεσμού της αγοράς στον τομέα της ντομάτας, ζητώντας από την επιτροπή να αυξήσει τις τιμές απόσυρσης. Οι Πολωνοί ζήτησαν στοχευμένη οικονομική αποζημίωση για τους παραγωγούς γάλακτος και χοίρειου κρέατος, εκ νέου ενεργοποίηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή, αύξηση των τιμών παρέμβασης της ΕΕ και ένα νέο καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης χοίρειου κρέατος.

Παραμένει δυσμενής η κατάσταση για γάλα, χοίρειο κρέας και οπωροκηπευτικά

Η ελληνική άποψη

Η ελληνική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, τόνισε την αναγκαιότητα σχεδιασμού ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τη σταθεροποίηση των αγορών του γαλακτοκομικού τομέα και των οπωροκηπευτικών στη βάση του κόστους παραγωγής και των ιδιαιτεροτήτων των διάφορων περιφερειών της Ένωσης.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο προεδρεύων Ολλανδός υπουργός Γεωργίας, Μάρτιν Βαν Νταμ, ζήτησε από τις εθνικές αντιπροσωπείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεσμευόμενος βάσει αυτών να ανακοινωθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών στο επόμενο συμβούλιο στις 14 Μαρτίου.
Εξάλλου, ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αναγνώρισε την παρατεταμένη κρίση στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και του χοίρειου κρέατος, τονίζοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα πρέπει να έχουν ευρεία υποστήριξη από τα κράτη-μέλη και να συμμορφώνονται με τους νομικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις της Γαλλίας, ο επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής μηχανισμού εξαγωγικών πιστώσεων, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη σε δέκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Ο Φιλ Χόγκαν θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει περαιτέρω τις γαλλικές προτάσεις στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Παρίσι στα τέλη του μήνα, όπου θα μεταβεί προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της μεγάλης διεθνούς έκθεσης Salon de l’ Agriculture.

Το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020

Το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020
Η ολλανδική προεδρία θέτει το πλαίσιο των συζητήσεων

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, Μάρτιν Βαν Νταμ, επιβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας την πραγματοποίηση «άτυπης» συνόδου στις 30-31 Μαΐου, η οποία θα επικεντρωθεί στο μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020. Η Ολλανδία θα ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη προτάσεις για το πώς η μελλοντική ΚΑΠ μπορεί να στηρίξει την καινοτομία και να βοηθήσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς να παράγουν με βιώσιμο και φιλικό προς το κλίμα τρόπο περισσότερα τρόφιμα και ενέργεια για έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Τίτλος της άτυπης συνόδου, ανέφερε ο Βαν Νταμ, θα είναι «το μέλλον των τροφίμων» και θα περιλαμβάνει συζητήσει σχετικά με την απλοποίηση της ΚΑΠ και το πρασίνισμα, δεδομένου ότι οι κανόνες της ΚΑΠ είναι μερικές φορές σύνθετοι και παρεμποδίζουν την επιστημονική πρόοδο.