Αντισταθμιστικά υπό την “απειλή” των τρακτέρ

Προσπάθεια εξισορρόπησης της βαριάς φορολογίας

Αντισταθμιστικά μέτρα για τους αγρότες, με σκοπό την εξισορρόπηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν, η φορολογία δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο επί τάπητος έχει τεθεί το θέμα της αναζήτησης ισοδύναμων που θα «απαλύνουν» τον πόνο των αγροτών και θα αποτρέψουν τυχόν μπλόκα στους δρόμους από τα τρακτέρ.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν αποφασιστεί τρία μέτρα τα οποία θα ωφελήσουν κυρίως τους νέους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Πρώτα απ’ όλα θα επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο κάποιος φορολογούμενος θεωρείται αγρότης και τυγχάνει κάποιων ελαφρύνσεων. Πλέον κατ’ επάγγελμα αγρότης θα θεωρείται ο φορολογούμενος ο οποίος μπορεί να αποδείξει ότι το 50%+1 του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία.

Επιπλέον οι επαγγελματίες αγρότες θα έχουν ένα αφορολόγητο όριο για τις επιδοτήσεις που παίρνουν έτσι ώστε να μειωθεί η φορολόγηση του εισοδήματός τούς. Παράλληλα θα διευρυνθούν οι εκπτώσεις δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα βιβλία εσόδων εξόδων.

Σε ό,τι αφορά στους νέους αγρότες η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει ειδικά φορολογικά μέτρα τουλάχιστον για τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητας με μικρότερους συντελεστές φορολόγησης και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να βγάλει από το μανίκι της τον κρυφό «άσο» της πληρωμής των προκαταβολών ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου στους αγρότες στις αρχές του επόμενου μήνα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου στην περιφέρεια.