Αυτό το άρθρο είναι 108 μηνών

Αντιπολίτευση κατά Αποστόλου για το ν/σ των συνεταιρισμών – Αναφορές στις πληρωμές

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας περισσότερα από 650 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον αγροτικό χώρο, ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, διαμηνύοντας προς τους αγρότες ότι όσα, σχετικά με τις πληρωμές, έχει υποσχεθεί θα γίνουν εντός του χρόνου των δεσμεύσεών του. Έτσι, όπως τόνισε θα καταβληθούν στον αγροτικό κόσμο τα ποσά που αφορούν το «πρασίνισμα», το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και την εξισωτική, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
21/04/2016
6' διάβασμα
antipolitefsi-kata-apostolou-gia-to-n-s-ton-synetairismon-anafores-stis-pliromes-16742

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης 20 Απριλίου. Υπερθεματίζοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της επανέλαβε ότι οι πληρωμές που έχει υποσχεθεί θα γίνουν κανονικά στους αγρότες τη Μεγάλη Εβδομάδα, για εξισωτική, πράσινη ενίσχυση και το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου περνά σήμερα από την Ολομέλεια κι έχει αποσυρθεί ήδη από τις επιτροπές μόνο το άρθρο 43 που αφορούσε στο μήκος και την ιπποδύναμη των αλιευτικών σκαφών, ερασιτεχνών αλιέων, κατόπιν προτροπής του εισηγητή των ΑΝΕΛΛ, Γιώργου Λαζαρίδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν τις διατάξεις του κι ανέφεραν ότι θα φέρει ξανά τον κόσμο κοντά στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι απαξιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα μάτια των αγροτών από τις πληγές του κομματισμού και της έλλειψης ελέγχου.

Ένθερμοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, οι βουλευτές/εισηγητές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, Κατερίνα Παπανάτσιου και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που αναφέρθηκαν στις παθογένειες των προηγούμενων ετών και στο γεγονός ότι το συνεταιριστικό κίνημα διαλύθηκε. Στο μόνο σημείο , που υπήρξε αυτή τη φορά αντίρρηση από πλευράς συγκυβέρνησης ήταν το θέμα της αναγκαστικότητας, που έθεσε ο Γιώργος Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους και τόνισε ότι πρέπει να δούμε γενικότερα το θέμα των σπόρων, των πολυεθνικών εταιριών και των συμφωνιών, που έρχονται.  Υπενθυμίζουμε πως είχαν ζητήσει να μη διακυβευτεί το μέλλον τους εκπρόσωποι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου με άρση της αναγκαστικότητας.

Ο κ. Αποστόλου καταφέρθηκε εναντίον της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά της ΝΔ που την κάλεσε: «Θα ήταν πιστέψτε με πολύ διαφορετικά τα πράγματα στον αγροτικό κόσμο, αν είχαμε έστω και ελάχιστες  οργανώσεις που μπορούσαν να τον  υπερασπιστούν. Δεν θα είχε η κυβέρνηση κανένα λόγο να φέρει νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς. Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι έτσι, οι αγροτικοί  συνεταιρισμοί  με τους δικούς σας, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, υπέροχους νόμους  χρεοκόπησαν, εκτός ελαχίστων  εξαιρέσεων, ανήμποροι να προσφέρουν  υπηρεσίες στα μέλη τους. Για την  κατάσταση αυτή ευθύνεστε και το ξέρετε.  Κι αντί να συνδράμετε στην προσπάθεια διάσωσης και εξυγίανσης σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό το θεσμό, επιλέγετε την στείρα αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος σε πρόστιμα και καταλογισμούς για τους συνεταιρισμούς επανέλαβε ότι οφείλουν 3, 6 δις και μίλησε για τα πακέτα Κοντού, Μωραΐτη και Κοσκινά. «Από τους  6.500 συνεταιρισμούς, τις 137 Ενώσεις, τις 100 ανώνυμες εταιρίες, τις 100 κεντρικές οργανώσεις με διάφορες επωνυμίες, πόσες σήμερα υπάρχουν; Μόνον 20 είναι οικονομικά βιώσιμοι. Αυτούς, όπως και μερικούς άλλους που δεν ξεπερνούν τους 50 να τους κρατήσουμε, να τους βοηθήσουμε. Για τους άλλους όμως τι να κάνουμε; να συνεχίσουμε να τους παρακολουθούμε αδιάφορα; Εμείς τους διαλύσαμε;»

Βουλευτές της αντιπολίτευσης απ’ όλα τα κόμματα καταφέρθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό, δε συνάδει με τις διεθνείς

συνεταιριστικές Αρχές, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, είναι ταφόπλακα για τους συνεταιρισμούς, πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας/καινοτομίας. είναι κρατικίστικο, αλλάζει το πλαίσιο σε σημείο να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ελέγχου από το ΥΠΑΑΤ , δημιουργεί τρομακτικές δυσχέρειες αντί για ευελιξία, φέρνει τα πάνω κάτω στους συνεταιρισμούς που είναι αναγκαστικοί, καταδικάζει σε διοικήσεις ό, τι να ΄ναι  κι οδηγεί σε λουκέτο τους υγιείς,  που θα στραφούν εκ των πραγμάτων σε άλλα νομικά σχήματα, που δεν είναι συνεταιριστικά.

Τα πυρά ακόμη και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για όσα υποσχέθηκε στους αγρότες κι όσα φέρνει έστρεψαν βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη με αύξηση φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, ΟΔΙΑΓΕ , για το βόλεμα ημετέρων.

Την τακτική σφάξιμο με το γάντι για το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο ακολούθησαν από πλευράς ΝΔ, οι Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Τασούλας, Βασίλης Γιόγιακας κ.ά.

Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έκανε και αυτοκριτική αλλά ζήτησε να κρατηθούν και σημεία που βοήθησαν να υπάρχει ανάπτυξη, όπως οι Αγροτοδιατροφικές συμπράξεις και τα Καλάθια Περιφερειών, με στόχο την ώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του ήταν ο Μιχάλης Τζελέπης, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «κηδειόχαρτο» για το συνεταιριστικό χώρο. Την έντονη διαφωνία τους με το συνεταιριστικό νομοσχέδιο εξέφρασαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ  αλλά και συνολικότερα με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης οι Γιάννης Κουτσούκος, Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κεγκέρογλου κ.ά.

Δριμεία κριτική άσκησε η Κατερίνα Μάρκου από το ΠΟΤΑΜΙ, η οποία αναφέρθηκε στην αδυναμία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να φέρει ένα νομοσχέδιο, που θα βοηθά στην ανάπτυξη βασισμένο στα διεθνή κι εγχώρια επιτυχημένα μοντέλα, παραπέμποντας στην Ομάδα Παραγωγών Βελβενδού Κοζάνης και στο ΘΕΣγάλα. 

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ, δια του Νίκου Μωραΐτη, καλώντας ωστόσο να υπάρξει μέριμνα για συνεταιριστικούς υπαλλήλους , υπαλλήλους συνδικαλιστικών οργανώσεων κι αγροτοδικεία, ενώ διαφωνίες εξέφρασαν κι άλλα κόμματα Χρυσή Αυγή (αναγκαστικότητα), ζωοφιλικές διατάξεις, Ένωση Κεντρώων, για ελευθερία κινήσεων κι ασφυκτικό πλαίσιο.

Τέλος, σε ό, τι αφορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Γ. Κασαπίδης ζήτησε το πόρισμα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Άννα Στεργίου

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: