Αραβικές επενδύσεις στα κηπευτικά

Σε θερμοκήπια και συμβολαιακή στρέφεται το ενδιαφέρον της Ζhumino Ελλάς

Αραβικές επενδύσεις στα κηπευτικά

Σχέδια για δημιουργία ιδιόκτητης παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα σε αγροτικά προϊόντα με εξαγωγική δυναμική, όπως τα θερμοκηπιακά κηπευτικά, και ανάπτυξη στενότερων μορφών συνεργασίας με παραγωγούς, που φτάνουν μέχρι τη συμβολαιακή, περιλαμβάνει η ατζέντα της Zhumino, η οποία πλέον δραστηριοποιείται στη χώρα μας, με θυγατρική που εδρεύει στη Λάρισα.

Η εμφάνιση του αραβικού ομίλου την περασμένη άνοιξη, ενός από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην ασιατική αγορά φρούτων και λαχανικών, έχει καλλιεργήσει προσδοκίες σε γεωργούς, αλλά και κτηνοτρόφους που βλέπουν ξαφνικά να ανοίγει ένας νέος δίαυλος για τη διάθεση των προϊόντων τους σε μία πολλά υποσχόμενη αγορά.

Μιλώντας αποκλειστικά στην «ΥΧ», ο υπεύθυνος της Zhumino Ελλάς, Σπύρος Χατζής, επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία αναζητά συνεργασίες με ομάδες παραγωγών και χαρακτηρίζει το πρώτο δωδεκάμηνο που συμπληρώνεται τον ερχόμενο Απρίλιο τροχιοδεικτικό, προκειμένου η εταιρεία να διαπιστώσει ποια ελληνικά προϊόντα μπορούν να «περπατήσουν» στις αραβικές αγορές.

«Μέχρι στιγμής έχουμε αποστείλει σημαντικές ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Συγκεκριμένα, έχουν φύγει για το Ντουμπάι φορτία με λάχανα, κεράσια, καρπούζια, επιτραπέζια σταφύλια, εσπεριδοειδή (κατά κύριο λόγο λεμόνια και μανταρίνια), ακτινίδια, μήλα, σπανάκι, ντομάτες, ενώ σειρά θα πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες οι φράουλες», σημειώνει ο κ. Χατζής, προσθέτοντας ότι, ειδικά για τα λεμόνια, τα καρπούζια και τα κεράσια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και κατά πάσα πιθανότητα «θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες του χρόνου και σε σταθερή βάση τις επόμενες σεζόν».

Έως τώρα, η λίστα των εμπορικών συνεργασιών της Zhumino Ελλάς, σύμφωνα με τον κ. Xατζή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας, τη Ζεύς Ακτινίδια, τη MyFrout, την Oporello και τη Βουρδάνος.

Επαφές με δύο σφαγεία

Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για την αγορά πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος, με την εταιρεία να βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τα δημοτικά σφαγεία Ξάνθης και αντίστοιχη επιχείρηση από τη Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα). Απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει η Zhumino Ελλάς είναι το κρέας να είναι ελληνικό και, φυσικά, η μέθοδος σφαγής να είναι συμβατή με όσα ορίζει το Halal, δηλαδή να μη σφάζονται στην ίδια γραμμή χοιρινά κρέατα. Αυτό απαιτεί την απόκτηση ειδικού πιστοποιητικού, διαδικασία που, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Χατζής, βρίσκεται σε εξέλιξη και για τα δύο σφαγεία. Τόσο στα κηπευτικά όσο και στο κρέας, η εταιρεία πραγματοποιεί τη μεταφορά προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με δικά της ψυγεία.

Μέχρι στιγμής, η Ζhumino Ελλάς έχει αποκτήσει φήμη καλοπληρωτή, με την εξόφληση των παραγωγών, όπως μας λέει ο κ. Χατζής, να γίνεται άμεσα ή το αργότερο σε δύο δόσεις, οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους παραπάνω από 15 μέρες. Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να προσγειώσει τις προσδοκίες για πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες στην ελληνική αγορά τιμές παραγωγού, τονίζοντας ότι «υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός στις αραβικές χώρες και τα όρια, μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να μη βρεθούμε εκτός, είναι συγκεκριμένα».

Έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Η δημιουργία ιδιόκτητου συσκευαστηρίου και η επένδυση σε θερμοκήπια και δενδρώδεις καλλιέργειες είναι τα επόμενα βήματα που σκοπεύει να υλοποιήσει η Zhumino Ελλάς. «Η πρόθεσή μας ήταν να προχωρήσουμε ευθύς εξαρχής σε παραγωγικές επενδύσεις, όμως, τα capital controls και η οικονομική αναταραχή που δημιουργήθηκε μας υποχρέωσαν να περιμένουμε λίγο», σημειώνει ο κ. Χατζής. Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι πολύ σύντομα τα σχέδια θα βγουν από το «ψυγείο».

Για την ώρα, τα προϊόντα φεύγουν από τη χώρα μας μόνο με την επισήμανση «Ελληνικό Προϊόν», όμως «έχοντας αποκτήσει υποδομές συσκευασίας θα μπορούμε να βάζουμε πια τη δική μας ετικέτα». «Μας ενδιαφέρουν πολύ όχι μόνο τα θερμοκηπιακά φρούτα και λαχανικά και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά ολόκληρος ο αγροδιατροφικός τομέας της Ελλάδας», τονίζει, χωρίς να αποκλείει ακόμα και την είσοδο της Zhumino στη διακίνηση ελαιολάδου.

Το ίδιο ανοιχτός δηλώνει και στην προοπτική αγοράς από την εταιρεία μεγάλων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, ωστόσο πολύ πιο κοντινό και εφικτό θεωρεί τον στόχο της συμβολαιακής. «Πρόσφατα, ο όμιλος έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία για τη συμβολαιακή καλλιέργεια μπανάνας στις Φιλιππίνες. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε και στην Ελλάδα, ώστε οι συμβάσεις μας να μην είναι ετήσιες, αλλά μακροχρόνιες», τονίζει. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει η Zhumino θα πραγματοποιηθούν με ίδια κεφάλαια.

«Aγκάθι» τα πιστοποιητικά φυτοϋγείας

Πέρα από τις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες, η εταιρεία «υπόσχεται» να ανοίξει εμπορική δίοδο για ελληνικά προϊόντα σε νέες αγορές, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ.

Ωστόσο, ο κ. Χατζής στέκεται ιδιαίτερα στο μεγάλο «αγκάθι» που έχει να κάνει με τα πιστοποιητικά φυτοϋγείας και, για να ξεπεραστεί, χρειάζεται η συνδρομή της ελληνικής πολιτείας. «Οι κρατικές αρχές, μέχρι στιγμής, έχουν λειτουργήσει περισσότερο ως ανασταλτικός παρά ως υποβοηθητικός παράγοντας», αναφέρει και συμπληρώνει ότι η εταιρεία πίεσε πολύ, προκειμένου να υπογραφεί διμερής φυτοϋγειονομική συμφωνία με το Πεκίνο για το κεράσι και το ακτινίδιο. «Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε για το μήλο και το αχλάδι», τονίζει.

Ποια είναι η Ζhumino

Ποια είναι η ΖhuminoAξίζει να σημειωθεί ότι η Zhumino International LLC ιδρύθηκε το 2006, εδρεύει στο Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς και διακινητές φρούτων και λαχανικών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει θυγατρικές τόσο στις Φιλιππίνες (2009) όσο και στην Ινδία (2012), όπου καλλιεργούνται, μέσω συμβάσεων, 54.900 στρέμματα. Μάλιστα, στην Ινδία, όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό της τόπο, έχει αναπτύξει για τους σκοπούς του εγχειρήματός της συνεργασία με την ESAF, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και αγροτών.

Γιάννης Τσατσάκης