Αργολίδα: Ρεκόρ στις εξαγωγές εσπεριδοειδών

Την ίδια ώρα, οι τιμές που ξεκίνησαν από τα 13 λεπτά έφτασαν στα 18 - 20

Αργολίδα: Ρεκόρ στις εξαγωγές εσπεριδοειδών

Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές εσπεριδοειδών σημειώνει η Αργολίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Μέχρι τώρα οι εξαγωγές έχουν φτάσει στους 155.000 τόνους και αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 10%-15% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αν και το πρόβλημα με τη Ρωσία παραμένει άλυτο. Από την άλλη πλευρά, η χυμοποίηση έφτασε τους 45.000 τόνους, ενώ η κοινωνική απόσυρση πλησίασε τους 4.500 τόνους, με πρόσφατη όμως πίεση να ανοιχθεί άλλη μια παρτίδα, αφού είναι δεδομένο ότι ενδιαφέρονται αρκετοί παραγωγοί.

Μέσα από όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι το 80% περίπου της παραγωγής έχει ήδη διατεθεί στην αγορά μαζί με τα λεγόμενα αδήλωτα, που είναι ένα μέρος της παραγωγής, με κύρια κατεύθυνση την ντόπια αγορά. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ποσότητα και με τα δεδομένα που υπήρχαν, οι εξαγωγές πήγαν πολύ καλά, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις τιμές, που άρχισαν από τα 13 λεπτά και σήμερα, για τα καλά πορτοκάλια, έχουν φτάσει τα 18 έως 20 λεπτά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, δήλωσε: «Στο κεφάλαιο της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων είμαστε ευχαριστημένοι, αφού βοήθησε ο καιρός και με την αύξηση παραγωγής κάναμε ρεκόρ 15ετίας στις εξαγωγές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της παραγωγής κυμάνθηκε στο 25% της Ναβαλίνας και γύρω στο 15%-20% στην όψιμη ποικιλία. Ιδιαίτερη, όμως, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί ακόμα και σήμερα τόσο για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της Τριστέτσας όσο και την κόπωση της γης από τις μονοκαλλιέργειες που αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα. Οι σκέψεις για αναδιαρθρώσεις μέσω του ΕΣΠΑ είναι πολλές και προφανώς μετά τη λήξη της περιόδου θα ανοίξει ένας νέος διάλογος για την προοπτική του προϊόντος.

Γιώργος Αργυρίου