Αρωματικά φυτά: Από την Κρήτη, στο ράφι του φαρμακείου

Το Cretan iama κάνει ντεμπούτο στα φαρμακεία και κοιτά προς ξένες αγορές

Αρωματικά φυτά: Από την Κρήτη, στο ράφι του φαρμακείου

Νέους ορίζοντες για τα ελληνικά αρωματικά φυτά ανοίγει η είσοδος εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών στην παραγωγή σκευασμάτων με βάση βότανα της ελληνικής γης. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το εγχείρημα για το φαρμακευτικό σκεύασμα Cretan iama, από βότανα της Κρήτης, που κυκλοφορεί από σήμερα στα φαρμακεία.

Το «Κρητικό Ίαμα», με βάση τρία βότανα της Κρήτης, φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο, αποδείχθηκε, μέσω κλινικών μελετών, ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση ιώσεων του αναπνευστικού. Το σκεύασμα φέρει τις επιστημονικές υπογραφές διακεκριμένων επιστημόνων του πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς είναι καρπός της πολυετούς έρευνάς τους. Αποτελεί δε μια απόλυτα καθετοποιημένη ελληνική παραγωγή, αφού ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την Οlvos Science, θυγατρική της φαρμακευτικής Galenica.

Το «Κρητικό Ίαμα», που είναι ήδη κατοχυρωμένο με παγκόσμια, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η ερευνητική ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως τόνισαν, το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα πρότυπο για την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος με διεθνή δυναμική.

Για τις ανάγκες του σκευάσματος η Galenica αξιοποίησε την πρότυπη παραγωγή αρωματικών φυτών της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου. Μάλιστα, αυτή την περίοδο γίνονται προσπάθειες από την Ένωση, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Όπως τόνισε, εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας, κ. ο Στέργιος Πυρίντσος, το στοιχείο της διασφάλισης ποιότητος των βοτάνων, με την παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές και τη γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.

Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία δεν έκρυψε τα σχέδιά της για αξιοποίηση και άλλων βοτάνων της κρητικής γης, πέραν των τριών που αξιοποιήθηκαν για το Cretan IAMA. Τα πλάνα φαίνεται να είναι μάλιστα φιλόδοξα, καθώς η εταιρεία εξετάζει τις προοπτικές εξαγωγής του προϊόντος. 
 
Νατάσα Φραγκούλη