Αυγοτάραχο, το ελληνικό «χαβιάρι» που διαπρέπει παρά τα προβλήµατα

Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιµνοθάλασσας», τόσο για το χρώµα του όσο κυρίως για την εµπορική του αξία, ενώ αναµφισβήτητα αποτελεί την ελληνική απάντηση στο χαβιάρι.

Αυγοτάραχο, το ελληνικό «χαβιάρι» που διαπρέπει παρά τα προβλήµατα

Ο λόγος για το αυγοτάραχο, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο κατατάσσεται στα πέντε αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη που κατοχυρώθηκαν ως Προϊόντα µε Ονοµασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Μάλιστα, αποτελεί το µοναδικό αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ στην Ελλάδα (Μεσολογγίου) και εξάγεται σε ΗΠΑ, Γερµανία, Ελβετία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Γαλλία, που θεωρούνται οι καλύτεροι πελάτες, αφού καταναλώνουν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής. Στο Κοτύχι, τη µεγαλύτερη λιµνοθάλασσα της Πελοποννήσου, µε έκταση περίπου 7.500 στρεµµάτων, η οποία προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραµσάρ και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, παράγεται ένα από τα καλύτερα αυγοτάραχα. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα φυσικό ιχθυοτροφείο, το οποίο αξιοποιείται µε παραδοσιακές µεθόδους ιχθυοσύλληψης, τα λεγόµενα διβάρια.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί!