Αυξάνονται οι βιοκαλλιεργητές στην Αργολίδα

Oι καλλιεργητές ελαιοδέντρων καλύπτουν τον κύριο όγκο

Αυξάνονται οι βιοκαλλιεργητές στην Αργολίδα
Η βιοκαλλιέργεια αποτελεί πλέον ένα δεδομένο για τους παράγωγους της περιοχής

Πάνω από 400 είναι τα άτομα που ασχολούνται με τη βιοκαλλιέργεια στην Αργολίδα, πιστεύοντας στις δυνατότητες αυτής της παραγωγής και ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον των παραγωγών και των αγορών.

Αυτό που πριν από μια δεκαετία μπορεί να φαινόταν ουτοπία τώρα πια αποτελεί ένα δεδομένο για τον παραγωγό της Αργολίδας, και όχι μόνο, που θέλει να αναζητήσει νέες αγορές και ασφαλώς καλύτερες τιμές για τα προϊόντα.

Αυξάνεται ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών στην Αργολίδα Ο υπεύθυνος γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Αργολίδας Ευάγγελος Κυριάκου (ένθετη φωτό), που είναι και υπεύθυνος επιθεωρητής εταιρείας για τα βιολογικά προϊόντα, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στην Αργολίδα απ’ όσους ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια είναι κάποιοι που εντάχθηκαν σε προγράμματα επιδότησης. Υπάρχουν και αρκετοί που ασχολούνται με την αγορά και αυτό αποτελεί κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με τη βιολογική γεωργία».

Ο αριθμός αυτών των βιοκαλλιεργητών αυξάνεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια και μαζί με αυτούς και η ζήτηση των προϊόντων που παράγουν. Η παραγωγή της Αργολίδας, όπως δείχνουν οι αριθμοί, είναι πάρα πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Τον κύριο όγκο της βιοκαλλιέργειας τον καλύπτουν οι καλλιεργητές ελαιοδέντρων και αφού εκεί δόθηκαν επιδοτήσεις και, κατά συνέπεια, εκεί έπεσε το κύριο βάρος. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος η τιμή πώλησης του ελαιολάδου κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, όπως και η ζήτηση.

Γιώργος Αργυρίου