Προβλέψεις για αύξηση της τουρκικής παραγωγής βάμβακος

H κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την καλλιέργεια, αύξησε τις επιδοτήσεις

Προβλέψεις για αύξηση της τουρκικής παραγωγής βάμβακος

Για αύξηση στην παραγωγή του τουρκικού βαμβακιού κάνει λόγο στις τελευταίες του εκτιμήσεις το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Ειδικότερα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η παραγωγή στην Τουρκία –που αποτελεί και την κύρια χώρα προορισμού (εξαγωγής) του ελληνικού βαμβακιού– θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 15%, ενώ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα αγγίξουν τα 4.250.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η παραγωγή βάμβακος της Τουρκίας το 2016 – 2017 θα αγγίξει τους 650.000 τόνους (2.980.000 δέματα). «Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την καλλιέργεια, η τουρκική κυβέρνηση, την τελευταία διετία, αύξησε τις επιδοτήσεις βαμβακιού. Ειδικότερα, το πριμ στο βαμβάκι σπόρων αυξήθηκε κατά 0,55 τούρκικες λίρες/κιλό το 2014 και κατά 0,65 τούρκικες λίρες/κιλό το 2015», αναφέρει σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας το USDA. Οι αγρότες, μάλιστα, για το τρέχον έτος ζητούν περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων κατά 0,75 τούρκικες λίρες ανά κιλό.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, το USDA σημειώνει πως έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στον εκσυγχρονισμό του γεωργικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια και συγκομιδή βάμβακος. Παράλληλα, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνεται και η χρήση πιστοποιημένων σπόρων σποράς. Στα προβλήματα της καλλιέργειας συγκαταλέγεται η αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Ιδιαίτερη μνεία παρατηρείται στο έγγραφο του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας στην τουρκική κλωστοϋφαντουργία, η οποία, όπως τονίζεται, εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της τουρκικής οικονομίας, με 53.000 εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι οποίες προσφέρουν 400.000 θέσεις εργασίας.

Χρήστος Διαμαντόπουλος