Στη βουλή τα προβλήματα του Ασωπού

Στη βουλή τα προβλήματα του Ασωπού

Η δραματική αύξηση των καρκινογενέσεων και ο τραγέλαφος των ελληνικών υπηρεσιών σε σχέση με τον Ασωπό ποταμό, παρότι υπάρχουν δυο δικαστικές αποφάσεις, που ζητούν άρον – άρον μέτρα για τις βιομηχανίες, που ρυπαίνουν, ξετυλίχθηκε σε όλο του το μεγαλείο στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με πρόεδρο την Κατερίνα Ιγγλέζη-Θεοδώρου, βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό» έγιναν αναφορές για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, που οφείλονται και σε λόγους γραφειοκρατίας, αδιαφορίας, άγνοιας αλλά και συναρμοδιοτήτων, οι οποίες όμως έχουν άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Πυρά δέχτηκε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση αναδείκνυε το θέμα αλλά τώρα δεν έχει προχωρήσει ει δυνατόν σε λουκέτα επιχειρήσεων, που ρυπαίνουν.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη για την επιδημιολογική μελέτη Αθηνά Λινού, στην περιοχή είναι αυξημένοι κυρίως οι καρκίνοι του ήπατος (κυρίως πρωτοπαθείς), σε ποσοστό άνω του 300% σε σχέση με άλλες περιοχές. Επίσης, άλλες μορφές καρκίνου σε μικρότερο βαθμό (μαστού, λευχαιμίες, νεφρών) κι ενδεχομένως ν΄ αυξηθούν και στο μέλλον, καθώς είναι νοσήματα, που μπορεί να μην εκδηλωθούν άμεσα.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες εδώ και χρόνια προχωρούν με ρυθμούς χελώνας (μ ‘ εξαίρεση το πρόγραμμα Charm και την υγειονομική μελέτη) – με κύριο αιτιολογικό ότι δεν έχει εκδοθεί οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια στο εξασθενές χρώμιο.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε εμμέσως πλην σαφώς κι από εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκαν με τους πολίτες για τις καθυστερήσεις.

Κι όλα αυτά ενώ στις ΗΠΑ έχει εκδοθεί οδηγία για τα ανώτατα όρια για το εξασθενές χρώμιο βασισμένη στην ελληνική μελέτη, που φέρει την υπογραφή της Αθηνάς Λινού, η οποία είναι η επιστημονική υπεύθυνη για την υγειονομική μελέτη στον Ασωπό, η οποία οσονούπω ολοκληρώνεται!

Βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα ζήτησαν να υπάρξει άμεση κινητοποίηση αντί για το διοικητικό γαϊτανάκι, που συνεχίζεται πάνω από 15 χρόνια κι έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, στην ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και στη ρύπανση μιας ολόκληρης περιοχής, η οποία, αν και παίρνει πια πόσιμο νερό από άλλες δομές, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται.

Οι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για το θέμα του Ασωπού κι ει δυνατόν κι επιτόπια παρουσία και ξενάγηση, ενώ επισημάνθηκε από τη Χαρά Καφαντάρη, πως υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς του υπουργείου Υγείας, που έχει την ευθύνη για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ορίων, να προχωρήσει επιτέλους το θέμα του Ασωπού.

Άννα Στεργίου