Γκρέιπφρουτ: Μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή, σταθερά χαμηλή στην Ελλάδα

Η Ισπανία παρασύρει το σύνολο της ΕΕ-28

Γκρέιπφρουτ Μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή, σταθερά χαμηλή στην Ελλάδα

Μειωμένη σε ποσοστό 13% αναμένεται –σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA)– η ευρωπαϊκή παραγωγή γκρέιπφρουτ για την εμπορική περίοδο 2015/16). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η παραγωγή στην ΕΕ – 28 αναμένεται να ανέλθει στους 95.000 τόνους, με τη μείωση να οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία (-17%).

Όσον αφορά την κατανάλωση, στην ΕΕ – 28, τα στοιχεία του USDA αναφέρουν ότι ξεπερνάει την ετήσια παραγωγή, ενώ και φέτος αναμένεται σταθερή στους 416.000 τόνους νωπού προϊόντος.

Στην Κύπρο, που επίσης αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη παραγωγό κράτος-μέλος της ΕΕ, η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο, της τάξεως του 5%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, η παραγωγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή στους 6.000 τόνους. Οι σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας γκρέιπφρουτ στην Ελλάδα συναντώνται στην Κόρινθο, την Καβάλα, την Θεσσαλία και την Κρήτη.

Όσον αφορά την κατανάλωση, στην ΕΕ – 28, τα στοιχεία του USDA αναφέρουν ότι ξεπερνάει την ετήσια παραγωγή, ενώ και φέτος αναμένεται σταθερή στους 416.000 τόνους νωπού προϊόντος. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί «καθαρό εισαγωγέα του γκρέιπφρουτ. Κατά την εμπορική περίοδο 2014/15 εισήχθησαν συνολικά 338.892 τόνοι (ποσοστό 5,8% μικρότερο σε σχέση με το 2013/2014), που αποτιμάται στα 308 εκατ. δολάρια», σημειώνει στην έκθεσή του το USDA. Οι κυριότερες εισαγωγές πραγματοποιούνται από την Νότια Αφρική, την Κίνα και την Τουρκία. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Από την ΕΕ εξάγονται περίπου 14.793 τόνοι κυρίως προς τη Λευκορωσία και την Ελβετία.

Χρήστος Διαμαντόπουλος