Χάος στον χώρο της διατήρησης και της διακίνησης των σπόρων

Έστω και καθυστερημένα θα πρέπει «να μπει μια τάξη» υποστηρίζει ο Γ. Καρέτσος

Χάος στον χώρο της διατήρησης και της διακίνησης των σπόρων

Για τα προβλήματα της ελληνικής σποροπαραγωγής, αλλά και τις προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου, μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Γιώργος Καρέτσος.

Σύμφωνα με όσα μας περιγράφει, στον χώρο της διατήρησης και της διακίνησης των σπόρων στη χώρα μας επικρατεί χάος. «Υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που, ενώ είναι φιλόδοξες, δεν έχουν σχεδιασμό».

Συμβουλεύει, λοιπόν, ότι έστω και καθυστερημένα θα πρέπει «να μπει μια τάξη, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού».

Ειδικότερα, ο κ. Καρέτσος μας εξηγεί ότι στη σποροπαραγωγή «έχουμε χάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Παλαιότερα, ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας (από το ΕΘΙΑΓΕ) στην ΚΕΣΠΥ (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού).

Το σχήμα της Ένωσης, όμως, δεν ευδοκίμησε για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Είχαμε δημιουργήσει πάρα πολλές ποικιλίες, οι οποίες ήταν και πολύ πετυχημένες κυρίως σε κτηνοτροφικά φυτά και καπνό. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια ανασυγκρότησης όλων αυτών των διαδικασιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει στελεχιακό δυναμικό για να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια».

Τράπεζα Γενετικού Υλικού

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, Γιώργος Καρέτσος
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Γιώργος Καρέτσος

Σύμφωνα με τον κ. Καρέτσο, ακόμα ένα πρόβλημα έχει να κάνει με τη λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού. «Εκεί υπάρχει μια μεγάλη εμπλοκή από το παρελθόν. Υπήρχε στη Θεσσαλονίκη μία Τράπεζα Γενετικού Υλικού, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008, αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ σε εμάς. Τώρα μας δόθηκε πάλι πίσω, αλλά δεν έχουν βρεθεί οι πόροι, ώστε να λειτουργήσει (χρειάζονται περίπου 200.000 ευρώ). Είμαστε σε συζήτηση με το ΥπΑΑΤ, ώστε να βρεθούν αυτά τα χρήματα.».

Χρήστος Διαμαντόπουλος