Διεπαγγελματική Κρέατος: Πέντε κλάδοι σε μια οργάνωση

Το ελληνικό αρνί και κατσίκι γάλακτος προωθεί η ΕΔΟΚ στα Ιταλικά Σούπερ Μάρκετ

«Κοιτάζοντας πίσω, μπορώ να πω ότι ήταν άσκοπο και ζημιογόνο να θέλουμε, για παράδειγμα εμείς οι κτηνοτρόφοι, να θέσουμε μόνοι μας τους όρους για τον κλάδο μας, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί με τους άλλους κλάδους, με τους κρεοπώλες, με τους εμπόρους, με τους μεταποιητές κ.λπ.. Τώρα, που επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η συνεννόηση κάτω και από την πίεση των προβλημάτων και την αναγνώριση του κοινού συμφέροντος, μόνο μπροστά θα πάει ο τομέας του κρέατος για τη χώρα, συμβάλλοντας στη χάραξη ενός εθνικού σχεδιασμού με γνώμονα την αυτάρκεια».

 ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ (ΕΔΟΚ)
O Ελ. Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ)

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Υ.Χ.» ο Ελ. Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), η οποία ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση την άνοιξη του 2014 και δεν μένει παρά να επαληθευτεί, στη διαδρομή που έχει μπροστά της, η επιτυχία του εγχειρήματος και να πιάσουν τόπο οι καλές προθέσεις.

Στην ΕΔΟΚ συμμετέχουν, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, επαγγελματικοί κλάδοι απ’ όλη την αλυσίδα του κρέατος: κτηνοτρόφοι, μεταποιητικές επιχειρήσεις, διακινητές, κρεοπώλες και σφαγεία, που εκπροσωπούν έναν τομέα με ετήσιο τζίρο κοντά στα 10 δισ. ευρώ. «Μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα μέλη της Διεπαγγελματικής  δρούσαν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Σήμερα, καταφέραμε να βρεθούμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοούμαστε. Όπου τα καταφέρνουμε και πετυχαίνουμε απόλυτη ομοφωνία, η Διεπαγγελματική μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά στην παραγωγή πολιτικής», αναφέρει.

Αναποτελεσματικοί οι έλεγχοι

«Σήμερα υπάρχει ένα δαιδαλώδες, πολυδιασπασμένο σύστημα ελέγχων που δεν αξιοποιείται κατάλληλα», υπογραμμίζει ο Ελ. Γίτσας.

Εξηγεί πως «έλεγχοι γίνονται, αλλά συνήθως δεν είναι αποτελεσματικοί, γιατί σε καμία δομή τους δεν ολοκληρώνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «γι’ αυτό βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο την ελληνική παραγωγή να μειώνεται, αντί να υποστηρίζεται ώστε να αυξάνεται. Εδώ είχαμε τον ΕΛΟΓΑΛ, έναν οργανισμό ελέγχων του φρέσκου γάλακτος, στον οποίο συμμετείχαν οι παραγωγικές τάξεις και είχαν συστήσει κάποιες ελεγκτικές δομές. Τον ενοποίησαν τον ΕΛΓΟ, δεν συμμετέχουν οι παραγωγικές τάξεις πια. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται, αλλά είναι αναποτελεσματικοί». Εκπροσωπώντας την ΕΔΟΚ υποστηρίζει ότι «είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το σύστημα “Άρτεμις” στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε οι έλεγχοι που θα γίνονται να μπορούν να αξιοποιηθούν και να πιάνουν τόπο».

Για το πρόβειο κρέας στις Βρυξέλλες

Η ΕΔΟΚ συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων κρατών-μελών, ινστιτούτων και παραγωγικών φορέων, με θέμα τη μείωση της κατανάλωσης του πρόβειου κρέατος και την είσοδο του νεοζηλανδέζικου κρέατος.

Στην ΕΔΟΚ συμμετέχουν, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, επαγγελματικοί κλάδοι απ’ όλη την αλυσίδα του κρέατος

«Απ’ ό,τι φάνηκε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους κρέας, το οποίο προέρχεται από πρόβατο κρεατοπαραγωγής, ενώ, ως γνωστόν, στη χώρα μας τα πρόβατα είναι κατεύθυνσης γαλακτοπαραγωγικής. Είναι τελείως διαφορετικά, συνεπώς, τα πράγματα», μας είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής.

Ως επικεφαλής της ΕΔΟΚ στη σύσκεψη, έθεσε το θέμα της διαφορετικότητας του ελληνικού κρέατος και επεσήμανε πως στην Ελλάδα ποσοστό περίπου 50% αγγίζει τα όρια του βιολογικού κρέατος, σύμφωνα με στοιχεία για την εκτροφή στη χώρα και πως επιπλέον περίπου 2 εκατομμύρια πρόβατα στη νησιωτική Ελλάδα και Κρήτη είναι ισάξια του άγριου κυνηγιού. «Αυτές τις ιδιαιτερότητες η ΕΔΟΚ θα τις υποστηρίξει στον όποιο σχεδιασμό γίνει πανευρωπαϊκά για την αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος», κατέληξε.

Προγραμματιζόμενες δράσεις

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση αυτό το διάστημα, υλοποιώντας το οργανόγραμμά της, προχωρά στη σύσταση επιστημονικών ομάδων και ομάδων εργασίας,  προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στον ιδρυτικό ρόλο της, ως ενός σημαντικού εταίρου στη χάραξη πολιτικής για το κρέας.

Εκτός από την παρακολούθηση των καθημερινών προβλημάτων, στο άμεσο πλάνο της βρίσκεται η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά τη δράση για την ενίσχυση της εκτροφής προβάτων κρεατοπαραγωγής, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης, «έχουμε ράτσες», με στόχο την παραγωγή κρέατος κατάλληλου για την εμπορία.

«Να κάνουμε επιτέλους και εξαγωγές, γιατί η προβατοτροφία είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Να μπορούμε να εξάγουμε και στις παραμεσόγειες χώρες, στις οποίες τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικές δομές έχουν καταστραφεί και όπου καταναλώνεται κυρίως πρόβειο κρέας», σημειώνει ο ίδιος.

Στο ίδιο πρόγραμμα τριετούς διάρκειας –που χρηματοδοτείται κατά 80% από την ΕΕ και αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του καλοκαιριού- περιλαμβάνεται και καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τη διατροφική αξία του πρόβειου, ακόμα και τρόποι μαγειρέματος, με στόχο να αυξηθεί η κατανάλωσή του. Έμφαση θα δοθεί και στους κτηνοτρόφους να παράγουν ένα προϊόν «καλύτερο, βελτιωμένο», στους κρεοπώλες «ώστε να το προωθήσουν καλύτερα» και στους μεταποιητές «να απορροφήσουν μέρος της ποσότητας που παράγεται προς νέα προϊόντα», όπως είναι ο πρόβειος γύρος και το κεμπάπ, για την εγχώρια αγορά και την εξαγωγή.

Ακόμα, σχεδιάζονται δράσεις για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, κυρίως του χοιρινού αλλά και του βόειου, και τελευταία, ακόμα και των πουλερικών.

Μελίνα Ζιάγκου