Εκπαιδευτική εκδρομή για τη Γεωθερμία από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Ξάνθη

Η «Γεωθερμία και οι εφαρμογές της» θα είναι το αντικείμενο της εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργανώνει για τα μέλη του, στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Ο κλάδος της αξιοποίησης της Γεωθερμίας είναι ένας ανερχόμενος κλάδος στη Β. Ελλάδα όπου παρουσιάζονται τα περισσότερα Γεωθερμικά πεδία της χώρας μας. Οι εφαρμογές της είναι πολλά υποσχόμενες και αφορούν όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.
Συγκεκριμένα όμως, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Energeia, στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης κατασκευάστηκε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν και άλλες πρότυπες χρήσεις της Γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα (υδροπονικό θερμοκήπιο, πρωίμιση σπαραγγοκαλλιεργειών, ξηραντήριο αγροτικών προϊόντων, κ.α.).

Για αυτούς τους λόγους το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου με το παρακάτω ενδεικτικό πρόγραμμα:

  • 09:00 Αναχώρηση από την Καβάλα με λεωφορείο από τις σημαίες (κάτω από το Δημαρχείο) για το Ν. Εράσμιο Ξάνθης.
  • 10:30 Μετάβαση στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (διπλά στη Ζηλωτή Ξάνθης), από τον κ. Χαράλαμπο Χρυσοχοϊδη, Γεωπόνο υπάλληλο της Δ/νσης Υδάτων Α.Μ.Θ. και υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Energeia.
  • 11:15 Μετάβαση και ξενάγηση στα Θερμοκήπια Θράκης που χρησιμοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση των υδροπονικών καλλιεργειών των προϊόντων που παράγουν.
  • 12:00 Μετάβαση και ξενάγηση σε ξηραντήριο αγροτικών προϊόντων της περιοχής που λειτουργεί με γεωθερμική ενέργεια.
  • 12:45 Μετάβαση στο Ν. Εράσμιο Ξάνθης για καφέ ή φαγητό όπου θα μας δοθεί και η ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα όσα είδαμε και ξεναγηθήκαμε.
  • 15:00 – 15:30 Επιστροφή στην πόλη της Καβάλας

Σημειώνεται ωστόσο ότι το παραπάνω πρόγραμμα και οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές και ενδεχομένως να υποστούν τροποποιήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο παράρτημα, στο τηλέφωνο: 2510222942.