Ανεκπλήρωτες επιθυμίες στην ελιά Καλαμών

Ανεκπλήρωτες επιθυμίες στην ελιά Καλαμών

Η επιτραπέζια ελιά Καλαμών – η μαύρη βασίλισσα – βαδίζει εφέτος σε τεντωμένο σκοινί. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο στα μέσα Δεκεμβρίου 2015 , η αγορά παρουσιάζει μια παράλογη δυσαρμονία καθώς , αν και η τιμή παραγωγού ανεβαίνει, ωστόσο ούτε οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν επειδή προσδοκούν ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ούτε όμως και οι αγοραστές (έμποροι , μεταποιητές) είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν.

 Έτσι λοιπόν οι συναλλαγές είναι ελάχιστες και ουσιαστικά το εμπόριο έχει παγώσει με άγνωστες επιπτώσεις σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και εξαγώγιμο προϊόν όπως οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών. Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή υπολογίζεται περί τους 40-50 χιλιάδες τόνους , συν τα περσινά αποθέματα.

 Δυστυχώς, ο τομέας δεν διαθέτει το «εργαλείο» μιας αντιπροσωπευτικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, της οποίας ο ρόλος θα ήταν να γεφυρώσει αυτή ακριβώς την απόσταση μεταξύ ελαιοπαραγωγών και εμπόρων/μεταποιητών.

 Για ιστορικούς λόγους ας καταγράψουμε ότι οι τιμές για το μέγεθος των 200 τεμαχίων ενώ τον Δεκέμβριο κυμαίνονταν ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα από 1,10 έως και 1,25 €/κιλό , ήδη έχουν φθάσει τα 1,50 – 1,60 €/κιλό με αυξητικές τάσεις όπως προαναφέραμε.

Βασίλης Ζαμπούνης