Ελληνική πρωτιά στην κατανάλωση τυριών

Υψηλά 10ετίας στις εισαγωγών του Καναδά από την Ελλάδα το 2015

Η μεσογειακή διατροφή σώζει τον τυροκομικό κλάδο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στα τυριά, ελληνικά και ξένα.

Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών στην Ευρώπη, με 31 κιλά ή 68,5 λίβρες. Ακολουθούν η Γαλλία με 57,5 λίβρες, η Ισλανδία με 55,9, η Γερμανία με 49,8 και η Ελβετία με 47,1 λίβρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2013), που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία Συμβούλων Στόχασις, η εγχώρια αγορά τυροκομικών ανέρχεται σε 253.346 τόνους – παρουσιάζοντας μια αυξητική τάση στην κατανάλωση μαλακών τυριών και ιδιαίτερα της φέτας.

Η εγχώρια αγορά μαλακών, σκληρών και ημίσκληρων τυριών καλύπτει το 73% του συνολικού μεγέθους αγοράς των τυροκομικών προϊόντων. Το 68% της κατανάλωσης αφορά τη φέτα.

Ελένη Ρέλου