Εξάγουμε ορυκτέλαια, φάρμακα και μετά… ελαιόλαδο

Ποια είναι τα είκοσι βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων

Εξάγουμε ορυκτέλαια, φάρμακα και μετά... ελαιόλαδο

Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας, για το πρώτο εννεάμηνο του 2015, καταλαμβάνουν τα ορυκτέλαια, τα φάρμακα, το αλουμίνιο και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Εξάγουμε ορυκτέλαια, φάρμακα και μετά... ελαιόλαδο

Πολυεθνική ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό καπνό

Με «ηχηρό» τρόπο επιβεβαίωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά καπνού, αλλά και στον κομβικό ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου, ο πολυεθνικός κολοσσός της British American Tobacco (BAT). Δεσμευόμενη για επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εντός τριετίας, η εταιρεία εγκαθιστά στον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο, μέσω του οποίου θα διακινεί προϊόντα, αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ. Δια στόματος του προέδρου της BAT Ελλάδος, Τζιανπέρο Παζανέζε, ο κολοσσός της καπνοβιομηχανίας διευκρίνισε ότι το κέντρο θα λειτουργήσει τον Μάρτιο και θα διακινεί περί τα 3,1 δισ. τσιγάρα. Εκτός από την ελληνική, θα εξυπηρετεί αρχικά τις αγορές Κύπρου και Μάλτας και προοπτικά δέκα χώρες. Η ΒΑΤ συνεργάζεται στην Ελλάδα με περίπου 10.000 καπνοπαραγωγούς.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ελκυστικός προορισμός

Η Βουλγαρία κατέλαβε τη 12η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ελκυστικών προορισμών για υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε τρεις θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παραμένει ανταγωνιστικός προορισμός ως προς το κόστος κυρίως στην κατηγορία του ευρωπαϊκού «nearshoring», δηλαδή της μετεγκατάστασης μιας επιχείρησης ή της εκτός της χώρας ανάθεσης δραστηριοτήτων σε κατά κανόνα γειτονική συνοριακή ευρωπαϊκή χώρα.

ΓΑΛΛΙΑ

Ελληνικες εξαγωγες

Οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία το πρώτο εννεάμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσαν αύξηση 7,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ οι γαλλικές εξαγωγές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 9,3%. Οι πρώτες εξαγωγές μας στη Γαλλία ήταν τα προϊόντα αλουμινίου και ακολούθησαν οι πλαστικές ύλες και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

HΠΑ

ΑΧΛΑΔΙΑ – ΜΗΛΑ

Σχέδιο κανονισμού αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση για τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή μήλων και αχλαδιών από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Σημαντική θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας, σε φυτοϋγειονομικό επίπεδο, με συγκεκριμένο «πρωτόκολλο μέτρων» για την καλλιέργεια, την επεξεργασία και τη διακίνηση μήλων και αχλαδιών. Βέβαια, η τελική απόφαση για φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις εξαρτάται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΕΙΔΗΣΑΡΙΑ

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ο ΣΕΒΕ, με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλο, επισημαίνει ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, θα είναι αναποτελεσματική και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

 ΣΚΟΠΙΑ

Στην πΓΔΜ ολοκληρώθηκε η κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Eστέρικα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Οι εξαγωγείς της Πελοποννήσου σε συνεργασία με τα επιμελητήρια Αρκαδίας και Ηλείας δημιούργησαν σύνδεσμο εξαγωγέων Πελοποννήσου.

Υ.Χ.