Εξετάζεται η επαναλειτουργία του ΑΓΝΟ

ΑΓΝΟ

Τις πιθανότητες επαναλειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ εξέτασαν στη Θεσσαλονίκη κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι του συνδικάτου των εργαζομένων. Η σύσκεψη αυτή εντάσσεται στα σχέδια καταγραφής, από πλευράς κυβέρνησης, όσων πτωχευμένων ή εγκαταλειμμένων βιομηχανιών δεν έχουν αποψιλωθεί μηχανολογικά, ώστε να προωθηθεί ο θεσμός των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η επαναλειτουργία, με τη διοίκηση, την οργάνωση και το μάνατζμεντ να βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων. Σύμφωνα με το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της ΝΕ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γιάγκο, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η παρακολούθηση των θεμάτων, που απασχολούν τους πρώην εργαζομένους της γαλακτοβιομηχανίας, όπως επίσης και η υποστήριξη της πρότασης εκποίησης της επιχείρησης ως συνόλου, ώστε να βρεθεί επενδυτής που θα διασφαλίσει την προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Από πλευράς εργαζομένων, υποστηρίχθηκε πως η τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και του μηχανολογικού εξοπλισμού καθιστά τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΓΝΟ αδύνατη.

Ωστόσο, μία από τις ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος για το ΑΓΝΟ είναι πως η περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, οπότε δεν μπορεί να βγει εκ νέου άδεια λειτουργίας για το συγκεκριμένο εργοστάσιο.