Επίσκεψη Κασίμη στη Μόσχα, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων ProdExpo

Επίσκεψη Κασίμη στη Μόσχα, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων ProdExpo

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης επισκέφθηκε τη Μόσχα από τις 7 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2016, στο πλαίσιο της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων ProdExpo και του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα-Ρωσία 2016» με σκοπό, μεταξύ άλλων, και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στο  εξαγωγικό εμπόριο των αγροτικών προϊόντων-τροφίμων.

Ο κ. Κασίμης είχε συναντήσεις με θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ, στα εγκαίνια της ProdExpo και ξεναγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης από τον Α΄ Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Evgeniy Gromiko με τον οποίο συνομίλησε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Ο Γ. Γραμματέας παρουσίασε στον Ρώσο Αναπληρωτή Υπουργό το ελληνικό περίπτερο για την προώθηση του ελαιολάδου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χ. Κασίμης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα περίπτερα όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην Έκθεση και να συνομιλήσει με τους έλληνες εξαγωγείς.

Ο Γ. Γραμματέας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Εξαγωγών και Προώθησης Ελαιολάδου, συναντήθηκε με την Δ/ντρια του Κεντρικού Επιμελητηρίου Ρωσίας κ. Tatiana Legchilina. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου τροφίμων μέσω της ανάπτυξης επαφών με τα τοπικά δίκτυα διανομής και, με τη συνδρομή του Ρωσικού Επιμελητηρίου, η διευκόλυνση των εξαγωγών κυρίως στις αγορές των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον ο κ.  Κασίμης συναντήθηκε με τον Διευθυντή Διεθνούς Συνεργασίας του Ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας, κ. Artem Tsinamdzgvrishvili, και συζήτησαν ζητήματα συνεργασίας των δύο Υπουργείων για την εκπόνηση Οδικού Χάρτη στους τομείς της μεταφοράς τεχνογνωσίας, της κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής επίβλεψης, του πολλαπλασιαστικού υλικού, του αμπελοοινικού τομέα, της επιστημονικής συνεργασίας των ερευνητικών ιδρυμάτων, της υλοποίησης κοινών επενδύσεων  στον αγροτικό τομέα, καθώς και σε ζητήματα συνεργασίας στην οργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα – Ρωσία 2016», καθώς και στη συμμετοχή επιχειρήσεων των δύο χωρών σε τομεακές εμπορικές εκθέσεις.

Ο κ. Κασίμης συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικού ελαιολάδου, που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Εξαγωγών και Προώθησης Ελαιολάδου σε μεγάλο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας της Μόσχας, με συμμετοχή ρώσων εισαγωγέων τροφίμων, δημοσιογράφων και κριτικών γεύσης.

Ο κ.  Κασίμης παραχώρησε συνέντευξη σε ρωσικά μέσα επικοινωνίας καθώς και σε ανταποκριτές ελληνικών μέσων ενημέρωσης όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων, αποτελεί για μας προτεραιότητα.

Η αγορά της Ρωσίας είναι σημαντική παραδοσιακή αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, την οποία επιθυμούμε να διατηρήσουμε, καθώς οι Ρώσοι καταναλωτές, μας έχουν τιμήσει τόσα χρόνια με την προτίμησή τους.

Το αφιερωματικό έτος  «Ελλάδα-Ρωσία 2016» αποτελεί επιπλέον ευκαιρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και  την εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών καθώς προγραμματίζονται  πλήθος δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των σχέσεών μας, μεταξύ άλλων στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού, της γεωργίας, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας».