Επί τάπητος το βαμβάκι και η ενίσχυση των αγροτών της Θράκης

Πρόταση δημιουργίας Brand Name για το βαμβάκι Ροδόπης

Στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, βρέθηκαν ο βουλευτής του Ποταμιού στη Ροδόπη, Ιλχάν Αχμέτ και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Σκοπιανός.

Κύριο θέμα στη συζήτηση υπήρξε ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου και η ενεργοποίηση των κοινοτικών επιδοτήσεων, με απώτερο σκοπό οι αγρότες της Θράκης να μην εγκαταλείψουν, παρά τη μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, τις καλλιέργειές τους.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ τόνισε, ότι το αγροτικό ζήτημα πέρα από ποιοτικό είναι καθαρά πολιτικό και χρήζει πρωτοβουλιών τόσο από τους παραγωγούς όσο κυρίως από την ίδια την κυβέρνηση. Πρόταση του κ. Ιλχάν, με την οποία συμφώνησε ο κ. Μπόλαρης, είναι, με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών κατά την παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση και διάθεση του βαμβακιού, να συσταθεί μία διεπιστημονική επιτροπή που θα υποδείξει τις καλύτερες και ορθολογικότερες πρακτικές, καλλιεργητικές τεχνικές, τις πιο ενδεδειγμένες ποικιλίες, την ορθολογική λίπανση και άρδευση των χωραφιών ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγής με βάση το μικροκλίμα της περιοχής. Μάλιστα, ο κ. Μπόλαρης πρότεινε να αλλάξει το μοντέλο χρήσης εκτεταμένου αριθμού σπόρων βάμβακος, σημειώνοντας ότι «είναι ιστορική ευθύνη να καταλήξουμε σε ορισμένες μόνο μορφές σπόρου σε κάθε νόμο ούτως ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή ποιότητα παραγωγής».

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής Ροδόπης, πρώτιστος στόχος θα πρέπει να είναι το βαμβάκι της Ροδόπης να αποκτήσει ταυτότητα, «Brand Name», ώστε να καταστεί εμπορικά ανταγωνιστικότερο και ποιοτικά ελκυστικότερο στις διεθνείς και εγχώριες αγορές.

Από την πλευρά του ο κ. Σκοπιανός έθεσε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θράκης και προτάθηκε η διοργάνωση συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους παραγωγούς και τους εκκοκκιστές στην Θράκη.

Μετά από το αίτημα του βουλευτή Ροδόπης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια τόσο για την ενίσχυση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών από το τρέχoν πρόγραμμα κοινοτικών ενισχύσεων όσο και για την απόδοση της άδειας εμπορίας στην Κοινοπραξία Θράκης, που θα εγγυηθεί το αγροτικό εισόδημα, απελευθερώνοντάς το από τα βάρη που παρατηρούνται στην αγορά και την εμπορία του καπνού.

Ταυτόχρονα ο κ. Μπόλαρης, διεμήνυσε ότι τον Δεκέμβριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη για τα θέματα του καπνού όπου και θα δοθούν οριστικές απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας. Κατά τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, «απαιτούνται πρωτοβουλίες, ιεράρχηση στόχων που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και καταγράφεται ως ένα πρώτο θετικό δείγμα γραφής η αμεσότητα ανταπόκρισης του Αναπληρωτή Υπουργού στην πρόκληση για συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας των Καπνοπαραγωγών.