Εσπεριδοειδή: Επέμβαση κατά των εχθρών τους

Εσπεριδοειδή: Επέμβαση κατά των εχθρών τους

Όσοι παραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες επεμβάσεις για την προστασία των εσπεριδοειδών από τα επιβλαβή έντομα της εποχής, να σπεύσουν τώρα, ενημερώνουν μέσω της «ΥΧ» οι αρμόδιοι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου. Η εκάστοτε επέμβαση, όπως εξηγούν, εξαρτάται και από το επίπεδο ανάπτυξης της καλλιέργειας, αν δηλαδή είναι πρώιμη ή όψιμη. Για παράδειγμα, όσον αφορά στον φυλλοδέτη, συνιστάται ψεκασμός κυρίως όπου διαπιστώνεται σημαντική προσβολή, όταν δηλαδή οι βλαστοί των εσπεριδοειδών έχουν προσβληθεί πάνω από το 20%.

Όπως υπογραμμίζεται από το Περιφερειακό Κέντρο, όσον αφορά στην καλοκόρη, «επειδή η ύπαρξη των ζιζανίων (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, μολόχα, αγριοσέλινο κ.ά.) παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της προσβολής από το έντομο, όπου είναι εφικτό, η αυτοφυής βλάστηση να παραμένει στον οπωρώνα μέχρι την έναρξη της άνθησης των δέντρων».

Στους εχθρούς των εσπεριδοειδών συγκαταλέγονται επιπλέον ο κόκκινος και κίτρινος τετράνυχος (που σημειωτέον ευνοήθηκε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα), και το ακάρι της σκουριάς. Στην τελευταία δε περίπτωση, απαιτείται επέμβαση στη νέα βλάστηση με θερινά λάδια, στα κτήματα που πέρσι σημειώθηκαν προσβολές – κυρίως στους καρπούς.